Radar: controle op zakelijke accounts Marktplaats onvoldoende

De controle op zakelijke accounts bij Marktplaats.nl is minimaal, waardoor oplichters makkelijk kunnen toeslaan. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar.
Zakelijke gebruikers komen binnen via Marktplaats Pro. Daar betaal je per klik op je advertentie. Je krijgt zelfs van Marktplaats 50 euro advertentietegoed. Een advertentie wordt automatisch een ‘topadvertentie’ die veel gezien wordt.
Radar bemerkt dat er geen enkele controle plaatsvindt op je account. De redactie meldde zich aan met willekeurige adressen: zonder kvk-nummer, met kvk-nummer en zelfs met het kvk-nummer van Marktplaats zelf. In eerste instantie werd men binnen twee minuten goedgekeurd.
Opvallend is ook dat je als Marktplaats Pro gebruiker de berichtenfunctie uit kunt zetten. Dat terwijl de politie en Marktplaats zelf erop hameren dat het een ‘red flag’ is als een adverteerder juist snel weg wil uit de beveiligde omgeving van Marktplaats, zodat communicatie later niet is terug te lezen. In dit geval faciliteert Marktplaats dat zelf.
Marktplaats controleert naar eigen zeggen doorlopend nieuwe gebruikers en -advertenties. Naar aanleiding van die controles en meldingen van gebruikers zijn al diverse Marktplaats Pro-accounts verwijderd.
‘Het is onze ambitie om het aanmeldproces soepel te laten verlopen voor ondernemers en gelijktijdig fraudeurs buiten de deur te houden. Daarin is het telkens zoeken naar de juiste balans. De aanpassing in het aanmeldproces biedt aan de ene kant voordelen voor ondernemers, omdat die sneller aan de slag kunnen. Aan de andere kant erkennen we dat we fraude nooit volledig kunnen uitsluiten.’

Lees hier het bericht