Proton Drive: 1 miljoen file-uploads per dag

De nieuwe opslagdienst van Proton Mail, Drive geheten, ontvangt twee maanden na zijn lancering een miljoen uploads per dag van gebruikers.
Proton Drive onderscheidt zich van diensten als Google Drive, iCloud en Dropbox in het feit dat privacy en dataveiligheid bijzonder hoog in het vaandel staan. De locatie van het juridisch hoofdkantoor van Proton, in Zwitserland, biedt daarbij meer garanties dan bijvoorbeeld een Amerikaans bedrijf.
De Zwitserse datakluis is beschikbaar op het web en voor een bepaalde groep gebruikers om mobiel. In de komende maanden zal Drive voor iedereen op web, Android en iOS beschikbaar zijn. Gratis gebruikers hebben 1 gigabyte aan schijfruimte, betalende abonnees 200 of 500 gigabyte.
Deze geldstroom vormt het primaire verdienmodel waar CEO Andy Yen (foto) mee werkt. Het onderscheidt de onderneming van zijn grote voorbeelden Gmail, Google Drive en Google Calendar. Die hebben geen of veel hogere betaaldrempels. Bij Google betaal je met je persoonlijke gegevens en gedragingen. Proton, ontwikkeld aan onderzoeksinstantie CERN, is daar juist wars van.
Om Gmail-gebruikers te lokken bouwt Proton Mail Google-features na. Zo komt binnenkort de mogelijk om e-mail op een zelf gekozen moment in de toekomst te laten verzenden, automatische rubricering, auto-upload van hele grote bijlagen naar Drive en komt er full text search. Dat laatste is technisch lastig, omdat Proton niet ín de berichten van zijn gebruikers kan kijken vanwege de versleuteling daarvan.
Foto: Web Summit (cc)

Lees hier het bericht