Picnic moet runner schadevergoeding betalen na gebruik foto

Picnic moet een voormalige runner 10.000 euro schadevergoeding betalen omdat zonder haar toestemming haar foto is gebruikt.
Vooraf had zij in een verklaring laten vastleggen dat zij geen bezwaar had tegen openbaarmaking voor promotiedoeleinden.
De foto’s zijn vanaf eind november 2021 gebruikt voor diverse reclame uitingen, onder meer op Facebook, op flyers, als pop-up advertentie op verschillende websites van derden, op YouTube, op de website en die van de zusterorganisatie in Duitsland en (met meer dan levensgrote stickers) op de door haar gebruikte bestelbusjes in Nederland en Duitsland.
Als vergoeding werd haar salaris verdubbeld en kreeg ze een reisvergoeding.
De runner stelt dat haar ten tijde van de fotoshoot slechts is medegedeeld dat haar portret zou worden gebruikt voor een kortlopende wervingscampagne van nieuwe medewerkers op Instagram. Voor het op grote schaal gebruik van de foto heeft zij geen toestemming verleend.
Volgens Picnic heeft de runner geen redelijk belang bij haar vordering. Zij lijdt geen schade, althans is daarvoor al geldelijk gecompenseerd.
Maar de kantonrechter in Amsterdam besloot anders. Picnic zal het verdere gebruik achterwege moeten laten.

Lees hier het bericht