Peak lanceert Europees seed fonds van 150 miljoen

Peak kondigt een vijfde seed fonds aan van 150 miljoen euro voor snelgroeiende Europese cloud, marktplaats- en platformbedrijven. Het bedrijf opereert vanuit Amsterdam, Berlijn en Stockholm en heeft meer dan 50 procent van het nieuwe fonds opgehaald bij Europese ondernemers.
Peak heeft zijn eerste drie, nog aan te kondigen, investeringen uit dit nieuwe fonds al afgerond. Het is de bedoeling om in ongeveer 50 bedrijven te investeren, met initiële bedragen tussen 250.000 en 4 miljoen euro per bedrijf.
Het eerste fonds werd in 2007 opgericht als een groep van angel investeerders, maar door de jaren heen is Peak uitgegroeid tot een VC fonds. Het fonds wordt nog steeds volledig gefinancierd door ondernemers en het ziet het zijn 15 jaar op de markt als een concurrentievoordeel in het huidige tijdperk.
Ondanks de huidige marktsituatie is Peak enthousiast over het toekomstperspectief van de Europese technologiesector. De grootste verandering in de afgelopen 15 jaar is wat de definitie is van een bedrijf ‘groot’ maakt”, aldus Partner David Zwagemaker. ‘Toen Peak in 2007 begon te investeren, werd 6,5 miljard euro per jaar geïnvesteerd in Europese ondernemers. Vorig jaar was dit 138 miljard euro. De definitie van ‘groot’ zal blijven groeien naarmate successen terugvloeien in de markt, de technologie zich sneller ontwikkelt en ondernemers steeds meer kennis hebben.’
Peak gelooft echter dat het recept voor het toekomstige succes verschilt van dat voor het verleden. Het speelveld voor ondernemers is “fundamenteel anders en verandert voortdurend”, aldus de partner in Stockholm, Indra Sharma: “Naast nieuwe tools en technische vooruitgang is de markt zelf de laatste jaren sterk geëvolueerd. Dankzij succesvolle ondernemers in het recente verleden is er meer kapitaal, kennis en talent op de markt dan ooit tevoren. De oprichters van morgen hebben een voorsprong en een schat aan middelen tot hun beschikking. Met Peak 5 zijn we klaar om samen met de oprichters van morgen verder te leren.”
De afgelopen 15 jaar heeft Peak zich gespecialiseerd in investeringen van jonge snelgroeiende SaaS bedrijven, marktplaatsen en platforms. Met vijf fondsen heeft Peak geïnvesteerd in meer dan 50 bedrijven zoals Heja, Catawiki, Hygraph, StuDocu, Circula, Channable, Trengo, Breyta, Creative Fabrica, Blidz, Whale en Seatti.

Lees hier het bericht