Oprichters mixdienst Tornado Cash aangeklaagd

De twee oprichters van Tornado Cash, een Russische mixdienst voor cryptomunten, zijn aangeklaagd door het Amerikaanse openbaar ministerie. Roman Storm en Roman Semenov werden officieel beschuldigd van samenzwering, witwassen, overtredingen van internationale sancties en illegale geldtransporten.
Een derde verdacht Aleksej Pertse werd ruim een jaar geleden gearresteerd in Nederland, waar hij terechtstaat.
Storm is een Amerikaans staatsburger en werd gearresteerd in de staat Washington. De Amerikaanse autoriteiten konden Semenov daarentegen niet te pakken krijgen. Daarom heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën deze verdachte op de sanctielijst geplaatst.
Mixers zorgen ervoor dat gebruikers de herkomst van hun cryptogeld kunnen verbergen. De meest prominente gebruikers zijn criminelen in dienst van het Noord-Koreaanse regime. Noord-Korea heeft via Tornado Cash naar verluidt meer dan een half miljard dollar witgewassen, geld dat grotendeels is ontvreemd bij hacks.
Tornado Cash is in 2019 opgericht op basis van open source-onderzoek door het team achter Zcash. In tegenstelling tot sommige andere witwasdiensten, is Tornado Cash gedecentraliseerd en werkt het met behulp van slimme contracten op de Ethereum-blockchain. Daardoor kan de mixer niet zomaar uit de lucht worden gehaald.
Anoniem witwassen is een doorn in het oog van de rechtshandhaving. De maximale straf zou in totaal 45 jaar gevangenisstraf zijn, plus verbeurdverklaring van alle opbrengsten van Tornado Cash.
 

Lees hier het bericht