Ook in VS recordcijfers Black Friday

Ook in VS zijn de verkoopcijfers rond Black Friday hoger uitgevallen dan verwacht. Adobe Analytics schat dat er alleen al 5,29 miljard dollar online is uitgegeven op Thanksgiving, afgelopen donderdag. Dat is een stijging van 2,9 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Salesforce schat dat de online uitgaven op Thanksgiving wereldwijd groeide tot 31 miljard, terwijl ze in de VS met 9 procent stegen tot 7,5 miljard. Salesforce signaleert verder dat 78 procent van het verkoopverkeer afkomstig was van mobiele apparaten.
Black Friday brak voor het eerst een omzet van 9 miljard dollar, met een online omzet van 9,12 miljard dollar, blijkt uit cijfers van Adobe Analytics. Dit is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van de verkoopcijfers een jaar geleden, en iets hoger dan Adobe in de aanloop naar de dag had geschat.
Vermoedelijk is de hogere inflatie de reden van de stijging. Er moest ook op Black Friday gemiddeld meer worden betaald voor artikelen dan een jaar geleden.
Salesforce publiceert zijn eigen cijfers op basis transactiegegevens van 1,5 miljard consumenten en schat dat de verkoop 8 miljard dollar bereikte in de VS en 40 miljard wereldwijd.
De feestaankopen zijn enorm veranderd met de opkomst van e-commerce. Zo heeft online winkelen de dagen en uren dat mensen winkelen verlengd. Vandaag is het ook nog Cyber Monday, dat ooit bedoeld was als online alternatief voor de fysieke koopjesdag Black Monday. Cyber Monday heeft echter aan belangrijkheid ingeboet.
Opvallend waren de tekorten aan iPhones door productieproblemen. De smartphones van Apple waren moeilijk verkrijgbaar. ’s werelds grootste Apple iPhone-fabriek in China worstelt met COVID-19-beperkingen.
De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy waarschuwde vorige week al voor tekorten.
De verwachting is dat 8 miljoen iPhones zullen worden verkocht tijdens het Black Friday-weekend, tegen 10 miljoen een jaar geleden.

Lees hier het bericht