Ook Australische regering verbant TikTok

De Australische regering zal TikTok verwijderen van alle apparaten die eigendom zijn van de federale overheid, meldt Reuters. De stap onderstreept de groeiende bezorgdheid dat de Chinese regering het in Beijing gevestigde bedrijf, eigendom van ByteDance, zou kunnen gebruiken om gegevens van gebruikers te verzamelen.
Hierdoor lijken nieuwe diplomatieke spanningen te ontstaan tussen Canberra en Beijing, die enigszins waren afgenomen sinds de Labour-regering onder leiding van premier Anthony Albanese in mei weer aan de macht kwam.
Het verbod zal zo snel mogelijk van kracht worden, zei procureur-generaal Mark Dreyfus in een verklaring, eraan toevoegend dat vrijstellingen alleen per geval worden verleend en met passende veiligheidsmaatregelen.
Met het verbod van Australië hebben alle leden van het zogenaamde Five Eyes-netwerk – een inlichtingenverbond dat bestaat uit Australië, Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland – de app verbannen van overheidsapparaten. Frankrijk, België en de Europese Commissie hebben vergelijkbare verboden aangekondigd.
TikTok zei dat het buitengewoon teleurgesteld was door het besluit van Australië en noemde het door politiek gedreven, niet door feiten.

Lees hier het bericht