Online zet 4 procent meer om in tweede kwartaal

In het het tweede kwartaal nam de online omzet van detailhandelaren toe met ruim 4 procent ten opzichte van dezelfde periode van een jaar eerder, zo meldt het CBS.
Multichannelers, dit zijn detaillisten die zowel online verkopen als via een fysieke winkel, zetten ruim 5 procent meer om. Bij winkels die uitsluitend online verkopen nam de omzet minder toe.
De totale detailhandel zette in het tweede kwartaal van 2023 ruim 6 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze toename komt door hogere verkoopprijzen. Het volume (omzet gecorrigeerd voor prijsstijgingen) was bijna 4 procent lager.
In het tweede kwartaal nam omzet in de foodsector met bijna 10 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen namen de afgelopen kwartalen flink toe. Het volume van de verkopen daalde met bijna 3 procent.
In de non-foodsector nam de omzet ruim 3 procent toe vergeleken met het tweede kwartaal van 2022. Het volume van de verkopen daalde ook hier. Vooral doe-het- zelf-winkels, winkels in consumentenelektronica en witgoed en kledingwinkels verkochten minder.
In het tweede kwartaal van 2023 werden 59 bedrijven in de detailhandel failliet verklaard. Het aantal faillissementen was daarmee lager dan in het eerste kwartaal, toen 86 faillissementen werden uitgesproken. Het totaal aantal uitgesproken faillissementen nam wel toe in het eerste kwartaal van 2023 naar 797 in het tweede kwartaal. Van alle uitgesproken faillissementen in het tweede kwartaal was 7 procent een bedrijf in de detailhandel. In het eerste drie maanden van 2023 was dit aandeel nog 12 procent.
 

Lees hier het bericht