Online media streven tv voorbij met nieuwsconsumptie

De traditionele media zoals print en tv hebben ingeleverd: in 2023 wordt voor het eerst meer gebruik gemaakt van online media voor nieuws dan van tv. Met afstand volgen sociale media op de derde plek. Op de aanvullende vraag wat de voornaamste media voor nieuws zijn, noemen met name jongeren vaker de sociale media, zo blijkt uit het Digital News Report Nederland 2023 van het Commissariaat voor de Media,
De ontwikkeling blijft niet zonder gevolgen: onder Nederlanders die hun nieuws voornamelijk van sociale media halen is het vertrouwen in nieuws lager, waar dit onder andere groepen stabiel blijft.
Op sociale media komen jonge Nederlanders niet alleen nieuws tegen dat afkomstig is van journalistieke nieuwsmerken. Het risico bestaat dat zij hierdoor minder ervaring opdoen met journalistieke nieuwsmerken en mogelijk journalistiek nieuws slechter van ander nieuws kunnen onderscheiden, met als gevolg dat vertrouwen in nieuwsmedia minder goed wordt opgebouwd.
Uit het onderzoek blijkt dat het kijken naar video’s op nieuwssites en -apps flink terugloopt. In 2021 deed 33 procent dat en nu nog maar 23 procent.
Na jaren van groei is het aantal Nederlanders dat naar podcasts luistert dit jaar voor het eerst gedaald. Vooral mensen onder de 35 jaar zijn minder naar podcasts gaan luisteren. Wellicht was corona de reden dat er in afgelopen jaren meer geluisterd werd.
Foto Anefo: Staf van NOS-journaal verhuisd naar omroepkwartier (1973)

Lees hier het bericht