Ondersteuning OpenSSL versie 1.1.1 stopt

Op 11 september 2023 stoppen de ontwikkelaars met het ondersteunen van OpenSSL versie 1.1.1. Er komen geen updates meer om eventuele kwetsbaarheden of andere fouten te verhelpen. Het Digital Trust Center raadt bedrijven dan ook aan om te controleren of gebruik wordt gemaakt van het verouderde OpenSSL versie 1.1.1. Aangeraden wordt om te upgraden naar OpenSSL versie 3.0 of 3.1.
OpenSSL is één van de meest gebruikte software(bibliotheken) om versleuteling toe te passen. Het wordt vooral gebruikt voor het versleutelen van netwerkverbindingen. Een bekende vorm van versleuteling is https:// bij websites. Dit zorgt ervoor dat de datacommunicatie tussen twee computers met een https-verbinding versleuteld is en niet kan worden ingezien door een derde partij.
Versleuteling zorgt ervoor dat de confidentialiteit en integriteit van systemen en informatie kan worden gewaarborgd. Ernstige kwetsbaarheden in software die de versleuteling verzorgt, kunnen deze waarborgen aantasten. Denk hierbij aan de kwetsbaarheid die bekend staat als Heartbleed die in 2014 aan het licht kwam en het mogelijk maakte om gevoelige informatie te stelen. Daarnaast staat software zoals OpenSSL vaak direct in verbinding met het internet waardoor aanvallers kwetsbaarheden makkelijker op afstand kunnen misbruiken. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van softwareversies die nog ondersteund worden want deze worden voorzien van beveiligingsupdates.
OpenSSL kan onderdeel uitmaken van een besturingssysteem en ook verwerkt zitten in andere bedrijfssoftware, Firewalls, NAS-systemen en VPN-oplossingen.
De complexiteit van software(bibliotheken) die verweven zitten in andere software, kwam in 2021 aan het licht bij de Apache Log4J kwetsbaarheid. Een jaar later speelde dit ook bij een kwetsbaarheid in OpenSSL genaamd SPOOKYSSL. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft toen samen met partners een lijst samengesteld met software waar op dat moment OpenSSL in verwerkt zat. De uitgebreide maar niet volledige lijst geeft goed de populariteit en de complexiteit weer.

Lees hier het bericht