Omzet e-commerce in Duitsland fors lager

Voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2014 is e-commerce markt in Duitsland geslonken ten opzichte van een jaar eerder: de totale verkopen van online retailers van 1 oktober tot 30 november, inclusief Black Friday, zijn zelfs 16,8 procent lager. De resultaten zijn wel beter dan in 2019, meldt branchevereniging BEVH zonder concrete omzetcijfers te noemen.
Online mode werd het zwaarst getroffen. De verkopen in oktober en november zijn terug op het niveau van de kerstomzet van 2019, kennelijk durft de branche geen hogere prijzen aan klanten door te berekenen.
Andere clusters blijken veerkrachtiger: alledaagse goederen (voeding, drogisterijen, dierbenodigdheden) realiseerden nog wel groei. Ook de verkoop van huishoudelijke artikelen en apparaten bleef stabiel op +2,9 procent. Meubels, lampen en decoratieartikelen (-9,1 procent) en woningtextiel (-5,8 procent) verloren beduidend minder dan de totale markt.
Anders dan in Nederland deden multichannelretailers het dit jaar niet goed. Zij konden niets meer redden van de groei vanaf 2020 of 2021 en zen hebben zelfs ingeleverd ten opzichte van 2019.
Retailers zien de toekomst somber in vanwege consumentonzekerheid, stijgende inkoopkosten en en stijgende kosten voor verpakking of logistiek.

Lees hier het bericht