De internationale marketinggroep Omnicom gaat digitale detaildata afnemen van Criteo. Met die gegevens kunnen de bureaus hun klanten benchmarks gaan verstrekken.
Met dit soort informatie komen merkfabrikanten te weten hoe zij presenteren in vergelijking met concurrenten op het niveau van de digitale schappen en de productgroepen. Criteo geeft ook informatie op productniveau, maar daarover geven de partijen geen nadere toelichting.
De deal is vooral gericht op winkels en merkfabrikanten die willen weten hoe ze het in de omgeving van e-commerce doen. Omnicom-bureaus weten wel hoeveel hun klanten besteden aan digitale reclame, maar niet per se wat het effect en resultaat daarvan is. Met de nieuwe databron moeten de inschattingen hierover nauwkeuriger kunnen worden.
Criteo maakt hierbij op generiek niveau gebruik van data van zijn eigen klanten. Dat zijn webwinkels en adverteerders.
Het verdienmodel van Criteo staat sinds een paar jaar onder druk, met 2020 als dieptepunt. Wetgeving in Europa en ontwikkelingen van browsermakers zorgen ervoor dat zijn technologie consumenten niet meer diepgrondig kan profileren. De onderneming ging zich daarom meer profileren als dataleverancier en specialist op het gebied van retailmedia. De resulteerde in een beurskoers die sinds anderhalf jaar weer redelijk stabiel is.
Foto: Ross Sneddon, op Unsplash