Nog eens 30 miljoen voor opkoper webshops Dwarfs

Scale-up Dwarfs haalt 30 miljoen euro groeikapitaal op om meerdere webshops en handelaren op marktplaatsen te gaan kopen.
Harlan Capital leidt de ronde waar ook Solid Ventures en een aantal particuliere investeerders aan meedoet. In eerste instantie streefde Dwarfs’ CEO Demian Beenakker naar een veel hoger bedrag, “maar toen brak de oorlog in Oekraïne uit en kregen investeerders koudwatervrees.” Een ruim half jaar later slaagt hij alsnog.
Dwarfs is een nog jong bedrijf dat online verkoperaccounts opkoopt die actief zijn op bol.com en Amazon. Dat doet het in zes landen en met specifieke focus op producten die men in en rondom huis gebruikt. Gewone huishoudelijke artikelen. Volgens Beenakker zijn er een miljoen kleinere handelaren in Europa actief op marktplaatsen. Het grootste deel van hun kapitaal zit in de voorraad en een deel van die ondernemers staat open voor verkoop. Als ze minstens een half miljoen winst maken, wil Dwarfs wel met hen praten.
De nieuwe dertig miljoen euro wordt gebruikt voor acquisities. Momenteel lopen er verschillende gesprekken met online verkopers. Hun gezamenlijke omzet ligt rond de honderd miljoen euro, al zal slechts een deel daarvan uiteindelijk in handen van de Nederlandse scale-up vallen. Hoeveel, dat kan Beenakker nog niet aangeven. Tien procent wordt omschreven als ‘concreet en opportuun’. “Twee jaar geleden was het nog vechten om sellers te kunnen kopen. De markt is nu opgedroogd en vinden sellers het wel leuk om te verkopen. Ze zien het als een eer voor hun werk.”
De vorige kapitaalinjectie van dertig miljoen euro gebruikte de ondernemer om de technische achterkant op orde te brengen. Denk aan: CRM, ERP, business intelligence, warehousing en logistiek. Dat staat nu. “Voorheen deden we er zes maanden over om een overgenomen merk te integreren in onze systemen. Nu duurt het 45 dagen om een make-over door te voeren en te lanceren in zes landen.”
Het e-commercebedrijf heeft momenteel 35 medewerkers. De online merken die ze exploiteren zijn: Amco International, Kristies Kitchen, Litollo , Calmzy , Kalm, Vita5, Hanky , Globetrade24, Gadgy en Dealtraders. Twee weken geleden lanceerde het ook een website die zich richt op de eindconsument: Dwarfs.com. De .com-site is een shop zoals zovelen, met het verschil dat de transacties plaatsvinden op bol.com of Amazon. Beenakker heeft de marketing in eigen handen, de transactie, fulfilment en logistiek besteedt hij uit. Met deze constructie is hij ook deels in staat om bestand met contactgegevens van klanten op te bouwen, iets dat via marktplaatsen onmogelijk is. Zij beschouwen het klantcontact als hu eigendom. Daarnaast kan hij de op marktplaatsen Dwarfs als verkopend merk laden.
Het assortiment van genoemde merken draait met name om producten voor van alles in en om huis. “Voor groei kijken we met name naar de categorie Cadeaus.” In de huidige fase moet de groei komen uit acquisities, maar op termijn wil Beenakker nadrukkelijk ook zelf producten ontwikkelen.
De scale-up is voldoende gefinancierd tot eind 2023. Op groepsniveau werkt men al winstgevend. Vanaf half volgend jaar wil de CEO zijn activiteiten meer op winst gaan sturen.

Lees hier het bericht