Nieuw Europees vc-fonds voor spacetech

De Europese Investeringsbank steekt 60 miljoen euro in het nieuwe venture Capital-fonds Alpine Space Ventures. Ook vroege medewerkers van SpaceX doen mee.
Uiteindelijk wil Alpine Space 160 miljoen euro ophalen. De teller staat nu op honderd miljoen euro. Andere investeerders die tot nu toe instapten zijn InvestEU, de CASSINI-tak van het European Space-programma, Primepulse, High-Tech Gruenderfonds, Bayern Kapital, de Duitse overheid en een aantal familiekantoren.
Alpine Space Ventures is een nieuw vc-fonds en een van de eerste gespecialiseerde durfkapitalisten in dit domein. Het richt zich op zogeheten early stage-deelnemingen. Dat zijn investeringen van tussen de een en vijf miljoen euro.
De hoofdthema’s van het fonds zijn connectiviteit en duurzaamheid. In de praktijk kan dat zo breed zijn als zonnepanelen, dataterminals en mini-satellieten voor aardobservatie.
De timing voor de oprichting van het fonds is niet slecht. Buiten de dampkring ontstaat een wereld waarin niet alleen meer overheden actief zijn. De transportwegen zijn ondertussen gelegd, met commerciële vervoerders als Rocket Lab, SpaceX, Blue Origin en ULA. Er ontstaat nu een economie voor die spullen die naar de ruimte gaan voor exploitatie. De applicaties verschillen van gouvernementeel en wetenschappelijk tot commercieel gebruik.
Zo heeft AWS een cloudserver in de ruimte, werkt Google-medewerker Vint Cerf al jaren aan protocollen voor interplanetaire datacommunicatie, bouwt een bedrijf als Varda ruimtefabriekjes en positioneert D-Orbit zich als een taxibedrijf buiten de atmosfeer.
Alpine heeft belangen in vier bedrijven: Source Energy, Reflex Aerospace, Blackwave en Morpheus Space.

Lees hier het bericht