Nieuw bedrijf Magic Lane stort zich op de micromobiliteitsmarkt

Het Nederlandse bedrijf dat ooit de domeinnaam van General Magic overnam als eerbetoon aan het legendarische Amerikaanse bedrijf dat ook wel de ‘supernova van tech’ werd genoemd, lanceert vandaag op een grote beurs in Barcelona een Location Platform, waarmee navigatietoepassingen kunnen worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld pakketkoeriers of hulpdiensten.
Door een veelheid aan kwalitatieve kaart- en databronnen te combineren met slimme algoritmen stelt Magic Lane bedrijven met specifieke wensen, zoals in de fiets- en micromobiliteitsmarkt, in staat snel en efficiënt gepersonaliseerde diensten te bouwen.
Het team achter Magic Lane komt voort uit het vroegere Route 66, de legendarische routeplanner, die in de jaren negentig draaide op de Mac en PC. Route 66 bracht tevens als eerste navigatie-oplossingen uit voor mobiele telefoons van Nokia, Samsung en HTC.
Route 66 nam na het faillissement van het Amerikaanse bedrijf, dat aan de wieg stond van de smartphone, de domeinnaam van General Magic over als eerbetoon aan het bedrijf dat directeur Job van Dijk ooit eens zelf heeft bezocht. Er is nooit iets mee gedaan, maar het nieuwe project werd in eerste instantie wel onder die naam ontwikkeld.
De nieuwe naam Magic Lane is evenwel gekozen om alle connotatie met het verleden definitief los te laten. De naam is ook een stille verwijzing naar oprichter en CTO Johan Lanen. Lanen is in december dit jaar 30 jaar actief in deze industrie.
CEO Raymond Alves heeft de navigatiemarkt de laatste jaren duidelijk zien verschuiven. Zo worden auto’s steeds vaker uit grote steden geweerd en moeten bedrijven en consumenten bevoorraad worden met elektrische fietsen en scooters. Daarvoor kunnen nu specifieke navigatietoepassingen worden ontwikkeld.
Een optimale route wordt bijvoorbeeld heel anders als je het gewicht van de fietser combineert met informatie over de omgeving en de beschikbare hoeveelheid energie in de fietsaccu.
Code en architectuur van Magic Lane volgens de oprichters dusdanig schoon, simpel en compact ingericht dat het softwareplatform zeer geringe processor-, energie- en opslagcapaciteit vraagt. Het is daardoor gemakkelijk als embedded-oplossing toe te passen in een zeer breed scala aan apparaten en vervoersmiddelen. De complete oplossing functioneert zelfs op een low cost platform, zoals de Raspberry Pi zero.
Magic Lane levert verschillende software development kits (SDKs), waarmee ontwikkelaars per operating system – iOS, Android, Javascript, QT, Linux, Flutter, C++ – hun eigen front-end en kaartstijlen kunnen gebruiken om snel en eenvoudig een gepersonaliseerde oplossing te maken.
Het platform maakt verder gebruik van open source kaarten en live databronnen voor de stroom aan voertuig- en berijdersdata; van verkeers-, weergegevens en luchtkwaliteit tot individuele voertuig-, fitness- en prestatiedata.
Volgens Alves zijn er al twee klanten waarmee toepassingen worden ontwikkeld. Namen kan hij niet noemen, maar een is ‘een van de grootste fietsfabrikanten ter wereld’, de ander zit in de ‘zwaailichthoek’. “In Duitsland is de mobiele dekking lang niet zo goed als hier in Nederland, zeker in heuvelachtige gebieden, maar als hulpverlener wil je snel ter plaatse kunnen zijn. Wij kunnen een route offline uitrekenen.”
Foto Shutterstock

Lees hier het bericht