Netflix stopt na 25 jaar eindelijk met DVD verhuur

Netflix stopt met het verzenden van DVD’s. Sinds 1998 heeft het bedrijf meer dan 5 miljard DVD’s en Blu-ray schijven verhuurd. De laatste Netflix-DVD’s worden op 29 september 2023 verzonden, zegt co-CEO Ted Sarandos.
‘Na een ongelooflijke run van 25 jaar hebben we besloten DVD.com later dit jaar af te sluiten’, schreef Sarandos in een blogpost op de site van het bedrijf. ‘Ons doel is altijd geweest om onze leden de beste dienst te bieden, maar dat gaat niet meer nu de belangstelling daalt.’
In 2022 genereerde de DVD tak toch nog altijd 145,7 miljoen dollar.
Netflix maakte het besluit bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers (pdf) en die vielen behoorlijk tegen. Het bedrijf boekte een omzet van 8,16 miljard dollar, maar de voorspelling voor het huidige kwartaal ligt onder de verwachting van analisten. De nettowinst van 1,3 miljard dollar was ook minder dan een jaar terug.
Het bedrijf voegde 1,75 miljoen abonnees toe in het eerste kwartaal, waar analisten hadden gerekend op 2,06 miljoen.
Een jaar geleden verloor Netflix 200.000 abonnees, de eerste daling uit het bestaan. van het platform. Netflix voegde in 2022 bijna 9 miljoen abonnees toe, de helft minder dan de 18 miljoen van het voorgaande jaar.
In Europa leverde Netflix omzet in, zo’n 2 procent. Groei was er wel in Latijns Amerika.
Netflix verliest met name marktaandeel in zijn thuismarkt. In de nieuwste ranglijst staat Netflix nu op de tweede plaats met 20 procent van het marktaandeel, vlak achter Amazon Prime Video met 21 procent. Een andere indrukwekkende groei was die voor Paramount+, waarvan het marktaandeel steeg van 4 naar 7 procent, waarmee Apple TV+ werd ingehaald.
HBO Max zakte onder Disney + in de ranglijst. JustWatch merkt echter op dat dit scenario binnenkort kan veranderen nu HBO Max wordt herdoopt tot Max met meer content.
Een wetsvoorstel om streamingdiensten als Netflix en Disney+ te verplichten om een percentage van hun Nederlandse omzet verplicht steken in Nederlandse films en series is nog altijd niet aangenomen.
De SP vindt dat de gesprekken hierover in alle openheid moeten plaatsvinden. Een meerderheid van de Kamer steunde dat verzoek vandaag, meldt RTL.
Volgens het wetsvoorstel moeten diensten als Netflix, Amazon Prime en Disney+ die minimaal 10 miljoen omzet behalen in Nederland hier minstens 4,5 procent van in Nederlandse producties steken.

Lees hier het bericht