De bitcoinroof van de eeuw, zo werd bijna tien jaar geleden de hack van handelsbeurs Mt Gox genoemd. Het faillissement wordt dit jaar eindelijk afgerond waarbij de twee grootste schuldeisers in Bitcoin worden uitbetaald. De angst voor een prijserosie als gevolg van het dumpen van bitcoins blijft bestaan.
Mt. Gox was een van de eerste cryptobeurzen, opgericht in 2010, amper twee jaar na de introductie van de cryptomunt. Op het hoogtepunt verwerkte Mt. Gox meer dan 70 procent van de bitcoin-transacties wereldwijd.
Het werd echter ook een van de eerste cryptoschandalen uit de geschiedenis. In 2014 werd de beurs getroffen door een enorme hack waarbij uiteindelijk 850.000 BTC verloren gingen. Aanvankelijk werd de schade geraamd op 450 tot 500 miljoen dollar. Klanten konden enige tijd niet bij hun tegoeden.
Er waren destijds verschillende aanwijzingen dat CEO Mark Karpeles zijn verantwoordelijkheden had veronachtzaamd. Hij raakte uitgekeken op de dagelijkse beslommeringen. Hij was bezig een bitcoincafé op te zetten.
De destijds 28-jarige Fransman, die in Tokio zijn latere vrouw ontmoette en daar ook vader werd, had de software voor de wisselbeurs zelf geprogrammeerd, maar zonder de noodzakelijke controlemechanismen. Daardoor kon het systeem maandenlang worden gehacked.
Karpeles werd in 2015 in Japan gearresteerd op verdenking van het wegsluizen van honderden miljoenen dollars aan virtueel geld. In 2019 heeft de districtsrechtbank van Tokyo Karpeles schuldig bevonden aan het vervalsen van gegevens, De rechtbank sprak de Fransman evenwel vrij van een aantal andere aanklachten, waaronder verduistering, vanuit de overtuiging dat Karpeles zonder kwade bedoelingen had gehandeld.
De curatoren hebben inmiddels 142.000 BTC teruggevonden, samen met 143.000 in bitcoin cash (BCH) en 69 miljard Japanse yen (510 miljoen dollar), wat neerkomt op ongeveer 20 procent van de waarde van de hack.
De twee grootste schuldeisers van Mt. Gox hebben ervoor gekozen hun openstaande schulden later dit jaar in Bitcoin te ontvangen. Het gaat om het MtGox Investment Fund (MGIF) en Bitcoinica, een inmiddels niet meer bestaande Nieuw Zeelandse handelsbeurs.
Aanvankelijk was de vrees dat beide schuldeisers in cash zouden worden betaald, waarbij de curatoren in een keer zelf heel veel Bitcoin zouden moeten verkopen.
De Britse bank UBS denkt dat de negatieve gevolgen wel mee zullen vallen en beide schuldeisers hun bitcoins op langere termijn zullen verzilveren, maar de markt blijft nerveus.
Vorig jaar was die angst er ook al, toen Mt.Gox 137.000 bitcoin terug aan klanten gaf. Dat is geleidelijk gegaan. Gedupeerden kregen tijdens het registratieverzoek de mogelijkheid om hun Bitcoin vervroegd te krijgen, in een gedeeltelijke betaling ineens of aan het einde van de civiele produce.