Nederlandse start-ups halen 420 miljoen op in eerste kwartaal

Startende bedrijven in Nederland haalden in de eerste drie maanden van 2023 voor 420 miljoen euro durfkapitaal op bij investeerders, bijna een derde minder dan een jaar eerder. Er ontstaat een koopjesmarkt voor geldschieters.
De totale investeringen in het eerste kwartaal van 2023 waren iets meer dan de helft van de 811 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2022, terwijl het aantal deals weer is toegenomen. Dat bedrag is de optelsom van financiering voor startende en groeiende bedrijven.
Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.
De cijfers laten zien, dat investeerders nog wat huiverig zijn. Het aantal gefinancierde bedrijven in het kwartaal kwam uit op 108. Een jaar geleden was dat 123. Deals van tussen de 1 en 4 miljoen euro waren er meer, deals boven vijftien miljoen euro waren er minder.
Te riskante beleggingen worden vaker gemeden, vanwege het gure economische klimaat met stijgende inflatie en geopolitieke onzekerheden. Daarom sturen investeerders eerder op winstgevende beleggingen dan financieel riskante avonturen waar de uitkomst niet van is te voorspellen.
Maurice van Tilburg, managing director van Techleap.nl zegt: “Er zijn veel kansen voor investeerders door de grotere keuze en lagere waarderingen. Dit jaar wordt een cruciaal jaar. We verwachten dat start-ups die eerder, in 2021 of 2022, kapitaal opgehaald hebben later dit jaar op de markt komen voor een nieuwe ronde omdat ze nog niet winstgevend zijn. Het is de vraag of investeerders hier dan in meegaan of niet.”
Foto: Apps for Europe (cc)

Lees hier het bericht