Nederlandse Deribit verloor 80 miljoen dollar aan Arrows Capital

Het van oorsprong Nederlandse cryptoplatform Deribit heeft 80 miljoen dollar verloren door het faillissement van partner Three Arrows Capital. Dat vertelt medeoprichter Marius Jansen in de podcast van BNR’s Cryptocast. Deribit was de eerste beurs die op professionele wijze bitcoinopties in de markt zette. Pas later volgden partijen als OKEx, CME en Bakkt.
Sinds de cryptobeurs naar Panama verhuisde, stuurt Jansen ontwikkelaars in Nederland en Polen aan via een eigen vennootschap Sentillia.
Het platform heeft een zwaar jaar achter de rug, zo moet Jansen toegeven. Three Arrows had bitcoin en ether geleend bij de derivatenbeurs in maart 2020 en ging onderuit. “Het was een rare manier van zaken doen,” zegt Jansen. “Ze speculeerden op een dubbele boommarkt en namen te veel risico. Ze waren aandeelhouder van ons en daardoor wonnen ze veel respect. Ze hebben enkele goede investeringen gedaan, maar zijn daarna gaan gokken met andermans geld. En daar doen ze heel kil over: zo van, dan had je maar niet met ons zaken moeten doen.”
Volgens Jansen hebben de oprichters nog geld naar priverekeningen weten over te hevelen. “Ze hebben zelfs nog een claim bij hun eigen bedrijf ingediend en hebben weer 25 miljoen dollar opgehaald voor een nieuw avontuur.”
Klanten zijn niet gedupeerd, zegt Jansen. Het verlies is aangevuld vanuit de reserves.
Deribit heeft de 28 miljoen dollar die een hacker van het bedrijf in november heeft gestolen, afgeschreven. Ook dit verlies is uit de reserves betaald. Klanten zijn niet weggelopen, zegt Jansen, ondanks de geschonden reputatie.
Het gestolen bedrag kon gewoon worden gevolgd, maar is gedeeltelijk door de omstreden mixer Tornado Cash gegaan om sporen uit te wissen, legt Jansen uit.
Binnenkort verhuist Deribit naar Dubai. Ook wil Deribit een brokeractiviteit vanuit Malta gaan opzetten.

Lees hier het bericht