Nederlandse automatische AI-schrijfmachine gelanceerd

Journalisten, copywriters, audio-en videomakers en verhalenschrijvers krijgen er in de vorm van Schrijven.ai een ‘slimme tekstschrijver’ bij als directe collega.
De site van Sjoerd de Kreij en Sam Baud is vandaag live gegaan na een periode van uitvoerig testen en tweaken met ongeveer honderd mensen die in de media werken. Schrijven.ai is een AI-tekst assistent die het leven van werknemers en freelancers in media makkelijker willen maken.
De schrijfmachine werkt op basis van GPT-3, een taalmodel van OpenAI die op grond van een input automatisch tekst schrijft. Het model heeft eerst miljoenen en miljoenen tekst, kort en lang, geanalyseerd en leren snappen. Het resultaat daarvan is, dat gerichte schrijfopdrachten puntig geformuleerde teksten en verhalen opleveren.
In het geval van De Kreijs project wordt er gewerkt met sjablonen die geschikt zijn voor journalisten, marketeers, PR en SEO-schrijvers. Hij legt uit: “Die sjablonen zijn per user case gegroepeerd. We hebben onderzocht wat een journalist of tekstschrijver nodig heeft en analyseerden vervolgens long form content, koppen, inleidingen, conclusies enzovoorts. Daar hebben wij onze modellen op getraind. Daarnaast putten we uit standaard cases van OpenAI.” OpenAI is een onderzoekscentrum dat dit soort nieuwe technieken publiceert voor onderzoekers en ontwikkelaars om te gebruiken. Een andere instantie, een commercieel bedrijf, is Stability AI. Beiden komen uit Amerika.
De Kreij: “Ik verwacht veel long form content te zien, complete en unieke artikelen die met minimale redactionele inspanning ontstaan.
De kwaliteit van computermodellen valt en staat met de feedback, bijsturing. In eerste instantie vindt dat op generiek niveau plaats, door gescrapete teksten te blijven analyseren. Binnenkort echter voegen de ondernemers een feature toe die persoonlijke tone of voice kan genereren. Teksten klinken dan zoals men gewend is geraakt van de betreffende schrijvers. “Dat is cruciaal om een verhaal te laten aansluiten bij de titel waar men voor schrijft.”
Belangstellenden kunnen Schrijven.ai de eerste twintig dagen gratis gebruiken. Daarna moet men kiezen tussen een abonnement van dertig of vijftig euro per maand. Deze prijsstelling was tot de zomer niet denkbaar. Eind augustus verlaagde OpenAI zijn tarieven aanzienlijk, waardoor nieuwe initiatieven betaalbare diensten konden gaan aanbieden.
De dienst is getest bij medewerkers van onder meer NOS, Talpa, DPG en Mediahuis. Bij DPG Media was De Kreij tot voor kort hoofd Analytics. Compagnon Baud is Business Analyst bij NU.nl.
Een bedrijf als Jasper.ai uit de VS gebruikt GPT-3 om unieke marketingteksten voor website te laten schrijven. In 25 talen. Het is even goed denkbaar dat computers delen van klantenservice gaan overnemen. Vorige week verscheen een submodel onder GPT, ChatGPT, dat dit mogelijk maakt.
Foto: Paul Hudson (cc)

Lees hier het bericht