Nederlandse activisten houden hun hand op bij Elon Musk

Elon Musk biedt X gebruikers een gratis rechtsbijstandsverzekering aan voor wie door uitlatingen op het mediaplatform X op zijn werk in de problemen is gebracht. Inmiddels bedelen corona-activist Willem Engel en sociaal wetenschapper Laurens Buijs bij Musk om geld. Wat hen op veel hoon is komen te staan.
‘Bent u onheus behandeld door uw werkgever om een berichtje of een like op dit platform, dan vergoeden wij de juridische kosten,’ beloofde Musk een dezer dagen.
De rechtsbijstandsverzekering lijkt een genereus aanbod van iemand die zelf nog heel wat rekeningen moet betalen.
De vorige CEO van Twitter en twee andere ex-topmanagers klaagden Twitter eerder dit jaar aan voor enorme juridische kosten die zij hebben moeten maken voor het socialnetwerkbedrijf. De aanklagende personen stelden dat hun voormalige werkgever verplicht is die kosten op zich te nemen, maar dat het bedrijf daar niet aan voldoet. Ook zou Google Cloud nog met onbetaalde rekeningen zitten.
Het nieuws over de verzekering is inmiddels ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven.
‘Ik heb een flinke juridische kosten. De overheid heeft (mijn) tweets verwijderd, gewijzigd en mij gearresteerd. Na maanden van juridische gevechten, werd het een en ander hersteld, maar de schade is aanzienlijk,’ schreef Willem Engel aan Musk.
Engel heeft problemen sinds ING een bankrekening van de stichting Viruswaarheid in Rotterdam heeft beëindigd. Geen enkele andere bank wil de stichting als klant. Engel had de rekening van zijn dansstudio DancaMundo gebruikt voor donaties aan Viruswaarheid. Vervolgens werd 50.000 euro van die rekening gebruikt voor privédoeleinden: de aankoop van een stuk grond in Spanje.
De omstreden sociaal wetenschapper Laurens Buijs beweert tegen Musk dat hij ontslagen zou vanwege zijn commentaar op genderstudies van de Universiteit van Amsterdam en ‘hun corrupte management’.
Buijs spande een kort geding aan tegen zijn werkgever, die hem onlangs op non-actief stelde vanwege aanhoudend wangedrag en explosieve mails naar zijn collega’s. De rechtbank van Amsterdam besloot dat de wetenschapper zijn baan niet terugkrijgt.
Het gebedel van de twee activisten heeft aardig wat commentaar uitgelokt, niet in de laatste plaats omdat ze een verkeerde voorstelling van zaken lijk te geven.
Het OM begon in januari een onderzoek na Engel nadat er een collectieve aangifte was ingediend tegen de Viruswaarheid-oprichter door zo’n 22.000 mensen. Engel zou zich hebben schuldig gemaakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging
Het is nog maar de vraag of Musk het meent. Hetzelfde geldt voor het kooigevecht met Meta-topman Mark Zuckerberg die via een livestream op Twitter of X te volgen zal zijn.

Musk daagde Zuckerberg al in juni  uit voor een fysiek gevecht en Zuckerberg stemde toe. Daarna bleef het stul.

Hey @elonmusk. Saw your offer to help with legal fees when someone is in an employment dispute over X, and the responses. As some of my fellow Dutchies are not being honest, let me help…
Danceteacher @Dancalegria (Willem Engel) is not in conflict with an employer, but with over… pic.twitter.com/hiMyojZaTX
— Fenna (@PostvanFenna) August 7, 2023

Lees hier het bericht