Nederlands e-commerce stabiliseert, slechts kleine omzetgroei

Webwinkels en marktplaatsen zetten in de eerste drie maanden van 2023 voor 8,5 miljard euro om. Dat is maar vijf procent meer dan een jaar eerder. Men kocht meer diensten, maar minder fysieke producten.
Dat is hoe belangenorganisatie Thuiswinkel.org het eerste kwartaal van dit jaar schetst.
Het aantal aankopen blijft gelijk. Net als in 2022 zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar 84 miljoen online aankopen gedaan. Het gemiddeld besteed bedrag per online aankoop is daarmee wat toegenomen tot 102 euro.
De grootste naijleffecten uit de coronaperiode lijken achter de rug. De markt heeft zich qua verkoopdynamiek gestabiliseerd.
Individuele omzetcijfers van bedrijven geeft Thuiswinkel.org nooit.
“Binnen het aantal aankopen is een duidelijk verschil tussen producten en diensten. Het aantal online gekochte diensten blijft stijgen (+12%), terwijl het aantal online gekochte producten iets daalt (-2%). Deze trend was ook te zien in 2022 (+49% diensten, -10% producten), maar dit jaar zijn de verschillen minder extreem. Ook hier lijkt dus sprake van stabilisatie.”
“Zo zien we voor zowel het aantal online aankopen als voor het online besteed bedrag een groei voor tickets voor attracties en evenementen (respectievelijk +22% en +25%), pakketreizen (+15% en +24%) en losse vliegtickets en accommodaties (+8% en +22%).”
Nieuwe impulsen in Nederlands e-commerce zijn vooral te verwachten van buitenlandse partijen. Het is niet bekend hoe groot de impact van bijvoorbeeld Temu, de shoppingapp van de Chinese e-commercegigant PinDuoDuo, en TikTok Shopping kan zijn. Wel staat vast dat dit soort internationale partijen zich niet door een paar jaar aanloopverliezen of tegenslag laten afschrikken.
Foto: Miki Yoshihito (cc)

Lees hier het bericht