De grootste dip van Nederlands e-commerce lijkt achter de rug. De kwartalen van dubbelcijferige krimp zijn voorbij. In het recentste kwartaal blijkt sprake van nulgroei, wat vooruitgang is in vergelijking met vorig jaar.
Dat vloeit voort uit de Shopping Index van Salesforce. De Amerikanen exploiteren een internationaal e-commerceplatform, herleiden daar vandaan marktcijfers en publiceren die op generiek niveau. Ze kunnen enkel oordelen vanuit hun eigen perspectief. Dat is niet representatief voor de hele markt, maar geeft vanwege de schaal wel een beeld.
De index laat zien dat e-commerce in Nederland in het lopende kwartaal herstelde ten opzichte van de afgelopen kwartalen. De trend is opwaarts, maar netto nog niet positief in vergelijking met 2022.
De krimpcijfers hieronder zijn relatief aan het coronapiekjaar 2021.
In vergelijking met Duitsland gaat het herstel in Nederland wat langzamer. De trends zijn gelijk: opwaarts.
De Shopping Index laat ook zien dat het aantal geplaatste orders, de hoeveelheid daadwerkelijke bestellingen, met zeven procent daalde. Dat is in lijn met het beeld dat Thuiswinkel.org over het jaar 2022 schetste: meer omzet, maar minder transacties.
De Rabobank schreef onlangs in zijn sectorrapport Retail: “Retail is topsport. Consumentengedrag en de wereld rondom ondernemers verandert continu en steeds sneller, waarbij de shift naar online deels een permanent karakter heeft. Het belang van digitalisering en toegevoegde waarde van merken en formules wordt steeds groter. Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker.”
De westerse e-commercemarkt is druk bezig met de voorbereidingen op de feestdagen van het einde van jaar: Sinterklaas en het kerstfeest. Webwinkels doen daarvoor nu hun inkopen en magazijnen geven hun voorspellingen rond deze periode al af aan pakketvervoerders, die daar hun logistieke planningen op baseren. Calculerende groepen consumenten doen op hun beurt de eerste aankopen al in september en oktober.
Foto: Jessica Whimsical & Cartridgesave (cc)