Nederland krijgt hoofdkantoor NATO Investment Fund

Het hoofdkantoor van het NATO Innovation Fund (NIF) wordt gevestigd in Nederland. Daar is in internationaal verband toe besloten. Dit kan in bredere zin afstralen op de Nederlandse techindustrie.
De NAVO-bondgenoten stellen samen minimaal een miljard euro beschikbaar voor het fonds. Dat heeft een looptijd van vijftien jaar heeft. Nederland zegt toe over die periode 55 miljoen bij te dragen. De organisatie spreekt over het eerste ‘multi-sovereign venture capital fund’.
In de komende weken zal er een raad van bestuur worden ingericht. De eerste drie namen daarin zijn al bekend: Klaus Hommels (ex-vc Lakestar), Fiona Murray (MIT) en Roberto Cingolani oprichter Italian Institute of Technology). De raad zal uiteindelijk uit negen man bestaan. Hun eerste taak wordt het vinden van collega’s en inrichten van het operationele management. Daarbij worden ze geholpen door True Search en Egon Zehnder.
NAVO’s besluit voor Nederland als hoofdvestiging van het fonds komt na een lobby van het Netherlands Foreign Investment Agency, Techleap.nl en Defensie. De militaire investeerders krijgt satellietkantoren in verscheidene landen van bondgenoten.
Durfinvesteerders staken vorig jaar 780 miljoen euro in start-ups en scale-ups die nieuwe technologie leveren aan legers en ruimtevaart. Vaak gaat het om dual-use technologie, materie die zowel in de burgerwereld als militaire omgeving kan worden gebruikt.
De toegenomen interesse van de venture capital-sector voor dit soort techstarters hangt direct samen met de oorlog in de Oekraïne en het toegenomen veiligheidsbesef in de Europese regio.
Foto: Nan Palmero (cc)

Lees hier het bericht