Na Antwerpen nu ook stad Diest slachtoffer van een cyberaanval

Na de stad Antwerpen is nu ook de Belgische stad Diest getroffen door een cyberaanval. Verschillende stadsdiensten zijn daardoor niet bereikbaar via mail en inwoners kunnen niet bij de loketten terecht.
Ook de bibliotheek, verschillende scholen en cultuurcentrum Den Amer kampen met problemen, meldt Het Laatste Nieuws.
Diest is een stad en gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en telt ongeveer 25.000 inwoners.
De stad werkt samen met IT-partner Cipal aan een oplossing, maar waarschijnlijk gaat het ook hier om ransomware, waarbij bestanden worden gegijzeld totdat er betaald wordt.
De hackers die zijn binnengedrongen in de computersystemen van stad Antwerpen, , een collectief dat zich Play noemt, dreigen een halve terabyte aan gestolen data openbaar te maken. Het zou gaan om persoonlijke informatie, paspoorten, identiteitskaarten, financiële documenten en veel andere zaken. Vermoedelijk konden de hackers toeslaan omdat er twee-factorauthenticatie werd gebruikt bij het inloggen.
Volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire is de kans klein dat Play achter deze nieuwe aanval zit. Dit hackerscollectief gaat voornamelijk achter grotere bedrijven aan.
De Vlaamse overheid gaat intussen een zogenoemde ‘war room’ oprichten om lokale besturen te ondersteunen in hun strijd tegen cyberaanvallen. Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. ‘Vlaanderen moet de steden en gemeenten op het moment van een cyberaanval snel kunnen helpen bij het beperken van de schade en het beschermen van de gegevens van onze burgers.’
Foto EmDee (cc)

Lees hier het bericht