MWC: Nokia test basisstation op de Maan

Netwerkbedrijf Nokia, niet te verwarren met HMD Global, die de merknaam gebruikt voor mobiele telefoons, is nog steeds van plan om een eerste mobiele netwerk op de Maan te installeren. Dat maakte Thierry Klein van Nokia Bell Labs bekend op Mobile World Congress in Barcelona.
Nokia werkt samen met ruimtevaartorganisatie NASA om een LTE netwerk te bouwen, toch vooral om te demonstreren dat dit mogelijk is. Naast extreme hitte en kou zal deze experimentele opstelling ook te maken krijgen met dekkingsbeperkingen die niet op aarde voorkomen.
NASA kende Nokia in 2020 een contract van 14,1 miljoen toe. De technologie zal later dit jaar meeliften op de IM-2-missie van de ruimte-startup Intuitive Machines met behulp van een SpaceX Falcon 9-raket. Op de Maan fungeert de Nova-C-lander als een Nokia LTE-basisstation voor een rover ter grootte van een koffer.
De lander en rover zullen communiceren via de 1.800 MHz-band met behulp van hardware op basis van Nokia’s Earthbound technologie. Een belangrijke beperking is dat de Nova-C-lander slechts 4 meter hoog is, en dus een beperkt bereik heeft.
‘We hebben verschillende ontwerpcycli doorlopen, naast volledige testcycli’, vertelde Thierry Klein, president van Bell Labs Solutions Research bij Nokia Bell Labs.

Lees hier het bericht