Google en Universal Music Group gaan bekijken of ze copyright kunnen invoeren op de stem van artiesten en melodieën. Met deze maatregelen willen ze stappen ondernemen tegen de opkomst van deepfake-nummers.
Het doel van de gesprekken is om een tool te ontwikkelen om tracks legitiem te maken door auteursrechten te betalen. Of de artiest ook nog toestemming kan geven in het proces is niet duidelijk.
Vooral op TikTok circuleren veel door AI gegenereerde liedjes met stemmen die nagenoeg niet van echt zijn te onderscheiden.
Gesprekken tussen Google en Universal Music bevinden zich in een vroeg stadium en er is volgens de Financial Times zeker op de korte termijn geen productlancering aanstaande.
Ook Warner Music zou geïnteresseerd zijn in de tool van Google.
Niet alleen de muziekindustrie worstelt met AI. De Amerikaanse komiek Sarah Silverman en twee auteurs beschuldigen Facebook-moederbedrijf Meta en ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI van auteursrechtschending. De techbedrijven zouden hun kunstmatige intelligentie zonder toestemming hebben getraind met hun boeken.
Als voorbeeld wordt het boek The Bedwetter van Silverman aangedragen.
De schrijvers dringen aan op een nog nader te bepalen schadevergoeding.
Het is echter onduidelijk of taalmodellen überhaupt met auteursrechtelijk beschermde werken getraind mogen worden.