Mozilla en Google werken stilletjes aan eigen iOS browser

Mozilla, de organisatie achter de browser Firefox, gaat in navolging van Google een eigen browser ontwikkelen voor iPhones en iPads zonder de verplichte WebKit van Apple.
Mozilla is ogenschijnlijk begonnen met het porten van zijn Gecko-engine naar iOS. Dit wordt gesuggereerd door een verwijzing naar GeckoView in de zogenoemde Github-map van de iOS-versie van Firefox. Officieel heeft Mozilla nog niets aangekondigd.
Apple verbiedt expliciet het gebruik van browser engines van derden in iOS. Alle browsers van derden moeten daarom vertrouwen op Apple’s WebKit en zijn dus afhankelijk van de iPhone-fabrikant in termen van functies en beveiligingslacunes. Aan de buitenkant mag zo’n browser dan wel verschillen, in feite gaat het om een variatie op Apples eigen Safari.
Daar lijkt een einde aan te komen door de nieuwe Europese Digital Markets Act, die de dominantie van dergelijke browserengines verbiedt.
Met name webontwikkelaars bekritiseren herhaaldelijk de WebKit-monocultuur in iOS.
Ook Google-ontwikkelaars werken aan een ‘experimentele’ browser voor iOS buiten Webkit om. Vooralsnog wordt de technologie alleen voor experimentele doeleinden gebruikt.

Lees hier het bericht