Montana eerste Amerikaanse staat die TikTok verbiedt

De gouverneur van Montana, Greg Gianforte, heeft woensdag wetgeving ondertekend om het Chinese TikTok te verbieden. Het is daarmee de eerste Amerikaanse staat die een algeheel verbod op TikTok heeft ingesteld.
Concreet betekent het dat Google en Apple de app niet langer mogen aanbieden in Montana, maar de staat zal geen sancties opleggen aan personen die de app al gebruiken.
Het verbod gaat in op 1 januari 2024 in, maar de verwachting is dat het nog wordt aangevochten via de rechter. TikTok, eigendom van het Chinese techbedrijf ByteDance, reageerde niet op een vraag van Reuters of het juridische stappen zal ondernemen.
Eerder gaf TikTok een verklaring uit waarin stond dat de nieuwe wet ‘inbreuk maakt op de rechten van het Eerste Amendement van de bevolking van Montana door TikTok onwettig te verbieden’.
TikTok, dat meer dan 150 miljoen Amerikaanse gebruikers heeft, staat in de VS steeds meer onder druk vanwege zorgen over Chinese spionage. Concrete aanwijzingen daarvoor ontbreken nog altijd.
De app is razend populair geworden onder tieners. Volgens het Pew Research Center gebruikt 67 procent van de Amerikaanse tieners van 13 tot 17 jaar TikTok en 16 procent van alle tieners zegt dat ze de app bijna constant gebruiken.
Oproepen om TikTok landelijk te verbieden of de regering-Biden nieuwe bevoegdheden te geven om TikTok aan te pakken of te verbieden, zijn niet verder gekomen in het Congres. Ook lijken andere staten niet van plan te zijn om de app te verbieden.
De vraag is ook nog of het verbod wel echt effectief kan zijn. Als het Google en Apple al lukt om de app alleen in Montana te verbieden, kunnen gebruikers de app altijd nog via een VPN verbinding of in een naburige staat downloaden.
Montana is een dunbevolkte staat met iets meer dan 1 miljoen inwoners.

Lees hier het bericht