Moderatie Twitter loopt nu al uit de hand

Elon Musk dacht er goed aan de doen door de moderatie van Twitter te versoepelen en heel wat moderatoren te ontslaan. Het lijkt zijn grootste vergissing te worden. Het Center for Countering Digital Hate en Anti-Defamation League zeggen dat het aantal haatzaaiende berichten op Twitter weer is gestegen.
Het Center for Countering Digital Hate zegt dat dagelijkse gebruik van het n-woord (nigger) onder Musk drie keer zo hoog is als het gemiddelde van 2022 en dat het gebruik van laster tegen homoseksuele mannen en transpersonen met respectievelijk 58 en 62 procent is gestegen.
Het Anti-Defamation League zei constateert zowel een toename van antisemitische inhoud op het platform als een afname van de moderatie van antisemitische berichten.
Musk herstelde een dezer dagen tal van accounts die ‘de wet niet hebben overtreden of zich bezighouden met flagrante spam’.
Maar Musk greep vorige week persoonlijk in toen de al eerder geschorste rapper Kanye West (tegenwoordig Ye geheten) het Nazi hakenkruis via Twitter deelde. Hij had daar 30 miljoen volgers.
Ook blijkt Neonazi Richard Spencer weer actief op Twitter. De blanke nationalist die zijn aanhangers tegemoet komr met de nazigroet, is nu een geverifieerde Twitter-gebruiker die betaalt voor een Twitter Blue-maandabonnement.
De Franse president Emmanuel Macron heeft vorige week een ‘duidelijke en eerlijke’ discussie met Twitter-eigenaar Elon Musk gevoerd over de moderatie.
Er moeten inspanningen worden geleverd door Twitter om te voldoen aan de Europese regelgeving, aldus Macron in een tweet na zijn ontmoeting met Musk op vrijdagmiddag.
Musk wil met geautomatiseerde middelen overlast zien te voorkomen. Hij zal wel moeten nu veel adverteerders een afwachtende houding aannemen.

Lees hier het bericht