‘Microsoft wil groter stuk eigendom OpenAI’

Microsoft is een van de partijen die diep in de buidel wil tasten om een belang in AI-onderzoekslab OpenAI te verwerven. CEO Satya Nadella zou tien miljard dollar willen uittrekken om zijn belang te vergroten tot meer dan een derde.
Dat vertellen althans bronnen die bekend zijn met de overwegingen aan de vrij nieuwe online nieuwssite Semafor.
Microsoft zou niet exclusief meedoen aan deze financieringsronde. Andere software- of venturecapitalbedrijven zouden ook kunnen meedoen. Het is niet bekend in welke fase de onderhandelingen tussen OpenAI en gewillige geldschieters verkeren. Eerder deze week werd al bekend dat ook Thrive Capital en Founders Fund tot de partijen behoren die met het AI-bedrijf spreken.
Semafor schrijft dat Microsoft afkoerst op een constructie waarbij het zelf 49 procent van de aandelen heeft en andere investeerders ook. OpenAI’s non-profit holding zou de resterende twee procent houden.
OpenAI is sinds 2021 serieus bezig zijn onderzoeksprojecten naar de markt uit te rollen. Dat zijn onder meer modellen als DALL-E, ChatGPT en Codex. Dat soort technologieën zorgt ervoor dat computerprogramma’s en webdiensten automatisch media kunnen genereren, zoals teksten en foto’s. Microsoft, bijvoorbeeld, verwerkt dat in Bing en de Microsoft 365-suite.
In juli 2019 investeerde Microsoft een miljard dollar in OpenAI.
OpenAI is opgericht om toepassingen voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die de mensheid goed doet en principieel niet bedreigt.
*) Foto door Andrea De Santis op Unsplash

Lees hier het bericht