Meta schikt zaak rond Cambridge Analytica

Facebook-eigenaar Meta Platforms betaalt 725 miljoen dollar om een zogenoemde class-action rechtszaak rond Cambridge Analytica af te wikkelen. Daarbij worden vorderingen van meerdere eisers gebundeld.
De zaak dateert uit 2018 toen Facebook het Britse politieke adviesbureau Cambridge Analytica toegang had gegeven tot gegevens van maar liefst 87 miljoen gebruikers.
Advocaten van de eisers noemden de voorgestelde schikking de grootste die ooit is bereikt in een Amerikaanse class action zaak.
Cambridge Analytica, inmiddels ter ziele, werkte in 2016 voor de presidentiële campagne van Donald Trump en kreeg toegang tot de persoonlijke informatie van miljoenen Facebook-accounts voor kiezersprofilering en targeting.
Cambridge Analytica verkreeg die informatie zonder toestemming van gebruikers van een onderzoeker die van Facebook toestemming had gekregen om gegevens te analyseren.
In 2019 stemde Facebook ermee in om 5 miljard dollar te betalen aan de Federal Trade Commission en 100 miljoen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Lees hier het bericht