‘Meta onderhandelde met EU over schikking’

Facebook-eigenaar Meta heeft geprobeerd om te schikken met de Europese Commissie en zo lopende onderzoeken af te wikkelen. Er zijn voorbereidende besprekingen gevoerd die vooralsnog niets hebben opgeleverd, meldt Reuters op basis van anonieme bronnen.
Vorig jaar begon de EU aan een onderzoek naar machtsmisbruik op het gebied van advertenties. Dat onderzoek draaide om de Facebook Marktplaats, een advertentiedienst voor particulieren en bedrijven. Facebook zou hier op een oneerlijke manier hebben geconcurreerd. Met data die Meta had verzameld, kon Facebook veel gerichter dan concurrenten reclames voorschotelen.
Daarnaast is onderzocht of Facebook de advertentieverkoop via Marktplaats heeft gekoppeld aan het sociale netwerk. Ook dat kan een overtreding zijn van Europese mededingingsregels.
Facebook was de enige Amerikaanse techreus waar de Commissie nog géén onderzoek naar deed vanwege de verdenking van misbruik van de machtspositie.
Door een antitrustonderzoek af te kopen, kan Meta mogelijke boetes tot 10 procent van zijn wereldwijde omzet voorkomen.
Een dezer dagen werd bekend dat ook Amazon twee EU-antitrustonderzoeken voortijdig hoopt te beëindigen door te schikken.
Het onderzoek heeft betrekking op de verhouding met verkooppartners, die zouden zijn achtergesteld doordat Amazon verkopersgegevens voor zijn eigen concurrerende handel en huismerkproducten heeft aangewend.
Google stapt intussen naar de hoogste Europese rechter om een miljardenboete van de Europese Commissie over machtsmisbruik met Android aan te vechten.
Het bedrijf kreeg in 2018 een boete voor het beperken van de concurrentie op smartphones die met Android werken. Het techbedrijf maakte daarvoor verboden afspraken met fabrikanten en telecomproviders.
 

Lees hier het bericht