Meer lijken uit de kast bij omgevallen cryptobeurs FTX

De voormalige top van cryptobeurs FTX ontving enorme leningen van dochterbedrijf Alameda Research, zo blijkt uit documenten. CEO Sam Bankman-Fried kreeg zelfs een lening van 1 miljard dollar.
Alameda’s vorderingen omvatten 4,1 miljard dollar aan gecombineerde leningen ten behoeve van ‘verbonden partijen’.
Van die leningen ging 1 miljard naar Sam Bankman-Fried en nog eens 2,3 miljard naar Paper Bird, een entiteit die grotendeels in handen is van Bankman-Fried, 543 miljoen werd uitgeleend aan topmanager Nishad Singh en 55 miljoen aan Ryan Salame, afdelingshoofd van FTX Digital Markets.
Toezichthouder John J. Ray III, die is aangesteld om toezicht te houden op FTX als CEO, heeft naar eigen zeggen nog nooit zo’n rommel gezien. Betalingsverzoeken werden goedgekeurd met emoji’s en FTX-fondsen zijn gebruikt om huizen en andere persoonlijke bezittingen voor werknemers en adviseurs te kopen. ‘Nooit in mijn carrière heb ik zo’n volledig falen van bedrijfscontroles en zo’n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie gezien.’
Ray heeft toezicht gehouden op enkele van de grootste faillissementen ooit, waaronder de ineenstorting van de energiegigant Enron.

Lees hier het bericht