AI en Machine Learning worden al volop ingezet in de mediasector. Bijvoorbeeld om media-aanbod te personaliseren of het automatisch genereren van ondertitelingen, zo bleek gisteren tijdens Cross Media Café – AI: Gamechanger voor de media? in Beeld en Geluid te Hilversum.
Generatieve AI, inmiddels bekend van ChatGPT, kan ingezet worden bij het schrijven van scripts, het genereren van unieke stemmen en gezichten, het maken van muziek, het produceren van videoclips en zelfs voor het bouwen van complete virtuele werelden.
Met AI-tools als Chat GPT-4, Runway, Midjourney en Elevenlabs zijn al indrukwekkende resultaten geboekt. Barnier Geerling, CEO en oprichter van DAISYS, liet gisteren niet van echt te onderscheiden stemmen horen die bijvoorbeeld voor hoorspelen of voice overs kunnen worden gebruikt. Ze spreken ook nog eens teksten uit die met behulp van ChatGPT zijn geschreven.
Geerling studeerde ooit aan de School of Audio Engineering (SAE). Na zijn studie werkte hij bij verschillende opnamestudio’s. In 1999 richtte hij iam studios op en sprak hij zelf ook voice overs in. Maar dat hoeft eigenlijk niet meer. De stemmen die hij tegenwoordig genereert zijn getraind aan de hand van een uitgebreide verzameling inspreekstemmen. Hoewel een acteur tegenwoordig makkelijk zijn stem kan lenen aan een computer, wil Geerling liever geen stemklonen. “Bedrijven die zich vereenzelvigen met een stemacteur lopen het risico dat die iets controversieels gaat doen of zeggen.”
Een volledige gesynthetiseerde neutrale stem kan weliswaar niet als merk worden vastgelegd, maar AI kan er ook voor zorgen dat die stem alleen toegankelijk is voor een bepaalde opdrachtgever, zegt Geerling.
Rodger Werkhoven, zelfstandig AI-regisseur, maakt films zonder acteurs of decors. Wat je ziet en hoort zijn ‘sprekende’ AI-gegenereerde en synthetische acteurs. Op het 69ste Short Film Festival Oberhausen is zijn eerste AI film Let’s be friends onlangs in de prijzen gevallen.
Werkhoven realiseert zich dat met AI banen gaan verdwijnen. Maar: “Met de komst van fotografie hebben schilders zich ook moeten heroriënteren. Zo is het expressionisme ontstaan.”
Dat productiebedrijven als Banijay Benelux en MediaMonks al volop werken aan AI mag nauwelijks verbazen. Het is als je een alsof je een leger stagiaires tot je beschikking hebt zonder ze te hoeven betalen.
Banijay Benelux is nog volop aan het experimenteren om te kijken waar AI in het productieproces meerwaarde kan leveren. Romar Bucur, chef Business development & strategy, gebruikt AI om snel aansprekende visuals voor presentaties aan klanten te genereren. “AI is nog niet zover dat je een complete Goede Tijden, Slechte Tijden kunt maken.”
Janne Spijkervet werkt bij het Creative AI Lab van het Chinese bedrijf ByteDance (het moederbedrijf van TikTok). Daar zit ze in het SAMI-team, dat staat voor ‘speech, audio & music intelligence. Ze bouwt er creatieve toepassingen van AI en machine learning voor spraak, geluid en muziek. TikTok gebruikt AI voor het genereren van geheel nieuwe liedjes waarin bijvoorbeeld de stem van een jongere Paul McCartney figureert.
Of dat in het kader van het auteursrecht allemaal zomaar mag, zal de toekomst moeten uitwijzen. Joán Llabata, Creative Director van MediaMonks, ziet alleen louter kansen. “AI zorgt ervoor dat heel veel mensen, ook zonder noemenswaardig talent, enorm creatief zullen worden.”