Ruben Schreurs van Ebiquity uit New York en ondernemer René Tulner van e-Luscious nemen deel aan de nieuwe investeringsronde die start-up Media Futures Market vandaag bekendmaakt. Het onafhankelijke inkooploket voor adverteerders breidt uit naar het buitenland.
Met deze nieuwe, tweede financieringsronde haalt het team van initiatiefnemers Stijn Gimbrère en Jaap van Strien enkele tonnen groeigeld op. Mogelijk belangrijker dan het geld sec is de inbreng en inzet van twee nieuwe aandeelhouders Ruben Schreurs (foto) en René Tulner.
“Schreurs heeft een groot netwerk bij internationale media in New York en Londen”, legt Gimbrère uit. Die ingangen moeten er voor zorgen dat geselecteerde uitgevers van kwaliteitscontent zich aansluiten op het bureauloze advertentienetwerk Media Futures Market. Afgelopen najaar waren het in Nederland partijen als FD Mediagroep, Audiohuis (NRC), Schiphol Media, Omroep Reclame Nederland en &C Media die dat deden.
Tulner, bekend als oprichter en directeur van e-Luscious (e-commercebedrijf in wijn, koffie & diervoeding), brengt ervaring mee over het internationaal op- en uitbouwen van een bedrijf.
Andere investeerders in deze ronde zijn deelnemers van het eerste uur Marco Aarnink en Tim Geenen.
Media Futures Market is een nieuw inkooploket voor adverteerders en hun bureaus. Afgelopen maanden hebben onder meer Omnicom PR Group en Ster zich nog aangemeld. Het bedrijf stelt zichzelf op als een faciliterende marktplaats. Mediabedrijven en exploitanten bieden er hun beschikbare reclameruimte aan. Adverteerders vinden er in een oogopslag de media die zij zoeken voor hun mediaplan. Het bedrijf biedt transparantie in de beschikbaarheid van Nederlandse media en brengt vraag en aanbod direct bij elkaar, zonder tussenkomst van intermediairs. Vanuit één interface kunnen adverteerders ruimte inkopen bij online kanalen, kranten, abri’s, bioscoop, maar ook radio en tv. Eigenlijk alles, behalve Facebook en Google.
De start-up vangt van exploitanten vijf procent van de waarde van de deal.
In de huidige situatie blijft er tussen adverteerder en exploitant veel geld aan de strijkstok hangen bij tussenpartijen. Dat wordt door de marktplaats weggesneden, waardoor uitgevers netto meer overhouden.
In de Nederlandse reclamemarkt gaat ongeveer twee miljard euro per jaar om, exclusief de budgetten voor Facebook en Google. Deze laatste twee hebben naar schatting tachtig procent van de online reclamemarkt in handen.