Mastodon krijgt geavanceerde zoekfunctie

Twitter kloon Mastodon krijgt op veler verzoek een full-text zoekfunctie, zo laat Mastodon-ontwikkelaar Renaud Chaput weten. Gebruikers moeten er expliciet mee instemmen dat hun berichten kunnen worden doorzocht, en het opt-in-vinkje moet prominent worden aangegeven.
In de komende dagen zal de zoekopdracht eerst beschikbaar worden gesteld en getest op de interne instanties mastodon.social en mastodon.online. Met de release van versie 4.2.0 zouden andere instanties moeten kunnen volgen.
Tot nu toe kon je alleen zoeken naar hashtags en gebruikersnamen op Mastodon, voor een volledige zoekopdracht waren er alleen omwegen. Naarmate Mastodon groeide, vooral uit ergernis over de gang van zaken bij Twitter/X, kwam er steeds meer kritiek op het ontbreken van een zoekfunctie.
De inhoud is sowieso niet onvindbaar op het web. Zoekmachines kunnen de inhoud van Mastodon berichten al indexeren. Mastodont kan ook worden doorzocht via andere diensten in de zogenaamde Fediverse.
Met ongeveer twee miljoen actieve accounts op meer dan 12.000 servers is Mastodon momenteel een van de grootste Twitter-alternatieven.

Lees hier het bericht