Marktmacht Microsoft in Duitsland onderzocht

De Duitse markttoezichthouder gaat bekijken of Microsoft te veel macht heeft. Met onder meer Windows en Office heeft het bedrijf al een bepaalde machtspositie en op basis hiervan heeft het bedrijf het productassortiment uitgebreid.
De mededingingsautoriteit zou uiteindelijk kunnen beslissen om ‘bepaalde concurrentiebeperkende praktijken’ van het bedrijf te verbieden.
Zo zal onder meer worden gekeken naar samenwerksoftware Microsoft Teams, het Azure-platform en OneDrive. Ook de gamemarkt met Xbox en LinkedIn, het grootste zakelijke sociale netwerk, worden tegen het licht gehouden.
De Duitse toezichthouder stelde vorig jaar al vast dat Google-moederbedrijf Alphabet en Meta (Facebook) een te grote marktmacht hebben. Binnenkort doet de Duitse autoriteit ook uitspraak over de positie van Apple.
Het is alweer tien jaar geleden dat Microsoft van Brussel een boete kreeg opgelegd van 561 miljoen euro omdat het concern gebruikers van zijn software onvoldoende keuze bood. Het Amerikaanse bedrijf weigerde destijds zijn software zodanig aan te passen dat gebruikers makkelijk de webbrowser van hun voorkeur kunnen instellen, ondanks afspraken hierover.
Recentelijk bemoeiden mededingingsautoriteiten zich met de overname van Activision Blizzard. Er zijn zorgen over concurrentie op de consolemarkt.

Lees hier het bericht