Man die valse ANWB-betalingsherinneringen verstuurde krijgt drie jaar celstraf

Een 24-jarige Amsterdammer die valse betalingsherinneringen uit naam van de ANWB heeft verstuurd, is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook moet hij de ANWB bijna 75.000 euro schadevergoeding betalen.
Tussen januari en april van dit jaar heeft de Amsterdammer phishing e-mails verstuurd aan tienduizenden e-mailadressen. Hiermee was het voor hem mogelijk om op grote schaal fraude te plegen.
Die betaalherinneringen waren echter naar hem terug te leiden via de link naar de webversie van het bericht. Daarop waren zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien. Op deze manier is hij in beeld gekomen bij de politie.
De Amsterdammer is veroordeeld voor het voorhanden hebben van phishingpanels, valsheid in geschrifte, computervredebreuk en witwassen. De rechtbank oordeelde dat hij ‘enkel zijn eigen financiële gewin voor ogen gehad’.
Het is niet precies duidelijk geworden hoeveel schade de man heeft toegebracht aan bedrijven en particulieren. Het is wel voorstelbaar dat het gaat om grootschalige fraude, schrijft de rechtbank in haar vonnis. Uit de rekeninggegevens van de man is gebleken dat er in een periode van ruim een jaar ruim 85.000 euro aan onverklaarbare inkomsten op zijn rekening is binnengekomen.
Het OM eiste drie jaar onvoorwaardelijk gevangenisstraf. Tegen dit soort online oplichting en fraude passen forse straffen, zei het OM bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de Amsterdammer. Politie en het OM investeren flink in de opsporing en vervolging van dit soort criminaliteit.
De Amsterdammer is in 2018 in België al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf voor fraudedelicten. Dit weegt volgens de rechtbank in zijn nadeel bij het bepalen van de strafduur.
Van de criminele winsten van de 24-jarige man zal het OM via een procedure bij de rechtbank vorderen dat die afgepakt worden in een zgn. ontnemingszaak. De rechtbank stelt het afpakbedrag dan vast en de Amsterdammer zal dan verplicht zijn dit bedrag aan de Staat over te maken.
Naast de gevangenisstraf is de Amsterdammer ook veroordeeld tot het betalen van bijna 75 duizend euro aan de ANWB. Dit gaat schade die de ANWB heeft geleden, door het misbruik van haar naam en logo. Daardoor moesten aanzienlijke onderzoeks- en administratieve kosten worden gemaakt, onder meer om telefoontjes van verontruste klanten af te handelen.

Lees hier het bericht