Luisterbreed onderzoek onthult impact van radio, livestream en podcasts

FD Mediagroep heeft samen met BNR het eerste luisterbrede onderzoek in Nederland uitgevoerd waarin ook Podcasts als advertentiemedium worden meegenomen. Samen met Brand Metrics is een methode ontwikkeld die inzicht biedt in de eerste gerealiseerde effecten van audiokanalen radio, livestream en podcast op merk-KPI’s, zoals merklift, merkherkenning, merkoverweging en merkvoorkeur.
Aanleiding voor dit onderzoek zijn de recente veranderingen in het audiolandschap. Nieuwe media, technologieën en nieuwe kanalen creëren nieuwe mogelijkheden om op nieuwe en andere tijdstippen te luisteren.
De traditionele BNR-luisteraar ontwikkelt zich naar een jonger profiel, met een grote nieuwsbehoefte, voornamelijk luisterend naar livestream en podcasts. Zo’n 46 procent van de Nederlanders luistert inmiddels naar podcasts, maar deze vorm van luisteren is nooit eerder meegenomen in gecombineerd audio-onderzoek. Dit vormde directe aanleiding om de wijzigingen op het gebied van leeftijd, luisterduur,
luisterlocatie, device én content opnieuw te onderzoeken en met elkaar te verbinden.
Een andere ontwikkeling zijn de onlangs gepubliceerde NMO-luistercijfers. Voor FD Mediagroep is het nog niet mogelijk om duiding te geven aan deze luistercijfers, omdat door NMO is vastgesteld dat de B2B-doelgroep niet representatief is.
In samenwerking met het internationale onderzoeksbureau Brand Metrics zijn in totaal 32 audiocampagnes van adverteerders uit 12 verschillende sectoren onderzocht, om adverteerders inzicht te geven in het effect van het veranderende audiolandschap.
Als radio, livestream en podcast gecombineerd worden ingezet levert dit volgens de FD Groep de hoogste performance op brandlift op: 17,3 procent.
Op het gebied van creativiteit blijkt dat kortere audiocampagnes (minder dan 20 sec) een ruim twee keer hogere brandlift laten zien dan campagnes die langer zijn dan 20 seconden.
De gemiddelde uplift van merkbekendheid rondom minder bekende merken is 42 procent hoger dan de gemiddelde uplift in bekendheid van bekende merken. Bekende merken realiseerden daarentegen weer een groter reclame-effect op merkoverweging en merkvoorkeur.

Lees hier het bericht