KPN ruimt telefooncentrales op

KPN heeft twintig telefooncentrales ontmanteld en overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Daarbij zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Hiermee komt 15.000 vierkante meter vrij voor woningbouw of bedrijfsruimtes.
Dit biedt ruimte aan bijna 200 nieuwe woningen in gemeenten als Amsterdam, Berkel en Rodenrijs, Zwolle en Eindhoven.
In de plaats van deze telefooncentrales zijn (glasvezel)straatkasten of PoP-stations (Point of Presence) geplaatst. Een straatkast neemt slechts enkele vierkante meters in beslag en een PoP 15 vierkante meter. Het gebruikte vloeroppervlak vermindert hiermee met ruim 98%.
KPN gaat de komende jaren nog veel meer centrales overdragen, zodat deze ook beschikbaar komen voor de woningmarkt en het stroomverbruik verder daalt.
Dankzij de glasvezelstraatkasten en PoP-stations wordt volgens het bedrijf een enorme winst geboekt op het stroomverbruik. KPN bespaart op deze twintig plekken circa 1.400 MWh per jaar aan stroom wat overeen komt met het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 500 huishoudens.
Telefooncentrales zijn technische ruimtes met een kabelkelder, een hoofdverdeler, telecomapparatuur, batterijruimtes en grote koelinstallaties. Bijna alle metalen krijgen weer een nieuwe bestemming, het koper dat gebruikt werd voor het netwerk wordt bijvoorbeeld verwerkt door erkende recyclers en komt zo weer als grondstof op de markt terecht en wordt beschikbaar voor hergebruik.
 
 
 
 

Lees hier het bericht