KPN introduceert ‘Drone Connect’ voor veilige dronevluchten

KPN toonde afgelopen week tijdens Amsterdam Drone Week 2023 een nieuwe dienst ‘Drone Connect’ waarmee drones aan het mobiele 5G-netwerk van KPN worden gekoppeld en via de routeplanner de juiste vluchroute kan worden geselecteerd. Daarnaast kunnen drones dankzij application priority” voorrang krijgen op het netwerk zodat draadloze besturing, positiebepaling, communicatie en data uitwisseling gegarandeerd zijn.
Naast connectiviteit voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling biedt Drone Connect volgens KPN gebruikers extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor drone toepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten.
Daarnaast heeft KPN een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast naar aanleiding van de behoefte aan connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven. Zeker wanneer de drone buiten het gezichtsveld wordt bestuurd, wat ook wel “BVLOS” (beyond visual line of sight) wordt genoemd.
Ondanks dat het aantal drones en onbemande luchttoestellen fors toeneemt is er nog geen inrichting en controle van het luchtruim. Op het gebied van wetgeving en regulering worden inmiddels stappen gezet, dat is eveneens cruciaal om commerciële drones mogelijk te maken. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda tijdens Amsterdam Drone Week.

Lees hier het bericht