Just Eat Takeaway ziet markt weer voorzichtig aantrekken

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ziet de markt weer aantrekken. Noord Europa en Engeland groeiden met resp. 4 en 1 procent. Het bedrijf noteerde een winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen van 143 miljoen euro. In Noord Amerika waren er minder bestellingen, waardoor de handelsomzet met 12 procent terugliep tot 6,1 miljard euro.
Het totale aantal bestellingen zit met 450 miljoen nog ver onder het niveau van vorig jaar. In alle markten liepen de bestellingen terug, maar de VS zag de grootste daling van 15 procent (pdf). Toch heeft JET nog evenveel partners als een jaar geleden, maar het aantal actieve klanten liep wel terug van 97 naar 84 miljoen. Die gemiddeld nog even vaak bestelden als in het verleden.
De totale handelsomzet (met partners) kwam het afgelopen halfjaar uit op 13,2 miljard euro. Voor JET zelf bleef er 2,6 miljard euro aan omzet over, waarbij de VS voor het grootste aandeel zorgde. Noord Amerika is goed voor 32 procent van de totale omzet. In Europa steeg de handelsomzet licht naar 3,7 miljard.
Het bedrijf wist de kosten het afgelopen jaar te beperken tot 1,1 miljard euro.
Het bedrijf verwacht voor de rest van het jaar een positieve aangepaste EBITDA van ongeveer 275 miljoen euro, ten opzichte van 225 miljoen euro aan het begin van het jaar.
In de vanochtend toelichting op de halfjaarcijfers zit geen nader nieuws over de verkoop van  dochter iFood aan de beursgenoteerde investeerder Prosus.
JET kreeg daarvoor direct 1,5 miljard euro in contanten op zijn rekening bijgeschreven, maar beleggers houden rekening met een nabetaling of earn out. De hoogte van die earn-out bedraagt maximaal 300 miljoen euro en is afhankelijk van de ontwikkeling van de waarderingen in de maaltijdbezorgsector over de periode oktober 2022 tot en met september 2023.
Brent Wissink stapt per mei 2024 op als financieel directeur van Just Eat. De maaltijdbezorger is al gestart met het zoeken naar een opvolger.

Lees hier het bericht