Just Eat Takeaway kampt met teruglopende bestellingen

Just Eat Takeaway kampt met teruglopende bestellingen in nagenoeg al zijn markten, zo blijkt uit een tussentijdse rapportage. In Zuid Europa daalde het aantal orders in het eerste kwartaal met 18 procent, in het VK en Ierland met 11 procent, in Noord Amerika met 17 procent en in Noord Europa met 10 procent.
De handelsomzet daalde in maart zelfs met 5 procent, en voor het hele kwartaal met 8 procent, naar 6.6 miljard euro. JET geeft geen verklaring, maar de inflatie en hogere voedselprijzen zullen er zeker debet aan zijn. Consumenten houden de hand op de knip.
Analisten hadden al rekening gehouden met een zwakke orderontwikkeling in zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland en Noord-Amerika in het eerste kwartaal. JPMorgan Research heeft dinsdag het koersdoel voor de Britse notering van Just Eat Takeaway verlaagd van 18,32 naar 14,91 pond.
Beleggersanalist eToro noemt de cijfers over het eerste kwartaal ‘dramatisch’. Vooral bij GrubHub in de VS, de belangrijkste afzetmarkt, daalden de bestellingen fors. De tegenvallende resultaten bij GrubHub leidden op 13 maart al tot een vervanging van de CEO. Howard Migdal, verantwoordelijk voor Canada, neemt het stokje over van Adam DeWitt, die het tij niet heeft weten te keren. Bij GrubHub ligt de sleutel voor de koersontwikkeling van Just Eat Takeaway.
Met een mogelijke recessie in aantocht is een structurele stijging van de omzet niet snel te verwachten. Nog steeds wordt er gekeken naar strategische oplossingen om het belang in GrubHub meer waard te laten zijn. Het bestuur lijkt het volste vertrouwen erin te hebben dat ze een lucratieve deal zullen weten te sluiten.
JET is niet zeker van de groei van de handelsomzet dit jaar en rekent op een marge van – 4 tot + 2 procent, naast een EBITDA van 275 miljoen euro. Dat resultaat wordt mede beïnvloed door hogere lonen. Winst wordt op zijn vroegst in 2024 verwacht.
Het bedrijf maakte woensdag ook bekend dat het eigen aandelen gaat inkopen. De aangekondigde aandeleninkoop omvat maximaal 150 miljoen euro dankzij de ‘sterke balans’ van de onderneming.
 

Lees hier het bericht