ISG: investeren in het LinkedIn van de sport

Sporttechnologie heeft een enorm groeipotentieel. Dit is niet alleen bij professionele sporters het geval. Natuurlijk hebben voetbalploegen zoals Feyenoord (een partner van ISG), wielerteams zoals Team Jumbo-Visma en Red Bull Racing van Max Verstappen de beschikking over de beste data. Deze gegevens gebruiken ze om alles over de fitheid en vorm van atleten te meten, maar ook om de juiste tactiek te bepalen. Je kunt er zelfs de mentale gesteldheid van atleten mee meten. En iedereen weet: meten is weten.
Onbetaalbaar? Zeker niet. Sterker nog, zaken op het gebied van tech en data worden steeds toegankelijker. Neem iets simpels zoals een hartslagmeter maar als voorbeeld. Vroeger waren ze niet te betalen. Tegenwoordig gebruiken ook veel amateursporters een hartslagband. Tech wordt steeds bereikbaarder, en dat heeft veel voordelen.
Wat is ISG?
International Sports Group is een Nederlands bedrijf in sporttechnologie. Een van de onderdelen van ISG is Dotcomsport. Dit is de bedenker van een clubmanagement platform dat door bijna 500 clubs en bonden wordt gebruikt, in meer dan 20 landen met ruim 200.000 gebruikers. Omdat ISG investeert in veel bedrijven die zich bezighouden met sporttechnologie, is er veel potentieel tot snelle groei. De technologieën worden gecombineerd, waardoor er een krachtig netwerk ontstaat.
Het doel van ISG is om niet alleen club driven actief te zijn, maar ook de individuele sporter te bereiken. Omdat de technologie zo breed is, gaat het niet alleen om trainingsstof, maar ook om voedingsadvies en mental support. Met als uiteindelijk doel om een wereldwijde community voor sporters te helpen.
Wat kun je met data?
We hebben het de hele tijd over data, maar eigenlijk is het pakket veel breder. Niet alleen qua gegevens, maar ook qua sporten. Technologie wordt nu vooral in de voetballerij gebruikt. Een voorbeeld zijn videobeelden, die gebruikt worden om goede analyses te maken van de eigen kracht én van de sterktes en zwaktes van komende tegenstanders.
Maar ook statistieken van individuele sporters worden gebruikt. Als je naar een wedstrijd in de Champions League kijkt, kun je zien hoeveel kilometer een speler heeft afgelegd. Dit kan uitgebreid worden met hartslaggegevens en algehele fitheid. Sporttechnologie is oneindig, en we staan pas aan het begin van alle mogelijke ontwikkelingen.
Waar je ziet dat de technologie nu inderdaad vooral club driven wordt gebruikt, is het interessant en uitdagend om de stap te zetten richting de individuele sporter. Dit kan een voetballer zijn, die thuis wat extra oefeningen wil doen. Maar ook iedere andere sporter, of je nu tennisser, wielrenner of bokser bent, kan de data goed gebruiken.
Interessante features
Voor de ontwikkelaars is het zaak om voor iedere sporter aansprekende zaken beschikbaar te stellen. En ook op dit gebied zijn de mogelijkheden eindeloos. Trainingsstof is bijvoorbeeld een interessante optie. Het programma Rinus van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is een mooi voorbeeld. Dit programma kan altijd geraadpleegd worden, of het nu door coaches, teams of individuele sporters is.
Maar ook op het gebied van voedingsadvies is er veel mogelijk. Sporters zijn steeds meer bezig met de juiste voeding. En hoe mooi zou het zijn om een grote community te vormen waarin sporters van allerlei niveaus en uit allerlei sporten met elkaar contact hebben? Als ISG de kans krijgt om door te groeien kan dit het LinkedIn van de sportwereld worden. Alles is aan boord: de technologie, de kennis en de juiste mensen. Voor het realiseren van deze ambities is echter ook groeikapitaal nodig.
Wie gebruiken data?
ISG heeft momenteel circa 500 klanten in 20 landen. Daar zitten tal van grote namen tussen. Feyenoord is al genoemd. De scouts van de Rotterdammers werken met de software, net als de KNVB. Ook de Ierse voetbalbond doet dit, en kort geleden is er een samenwerking aangegaan met de Verenigde Arabische Emiraten.
De kracht is dat er niet sprake is van slechts één softwareprogramma. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een samenwerking met concullega’s. Door samen te werken wordt alles beter: meer kennis, een nog beter team en nog betere faciliteiten. Je krijgt the best of both worlds en dat heb je nodig als je wilt groeien.
Om het LinkedIn van de sportwereld te kunnen worden is het essentieel om verder te internationaliseren. In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld een enorme markt. Kijk maar naar de NBA, de Amerikaanse professionele basketbalcompetitie, of de NFL, American Football. Daar gaan enorme bedragen in om. De verwachting is, of eigenlijk is het een zekerheid, dat er de komende jaren alleen maar meer in technologie wordt geïnvesteerd. Daar zit namelijk groeimarge om nog beter te worden. En niet alleen voor professionele sporters.
Gezondheid
Als we naar sport kijken is data een hot item. Kijk je breder naar de gezondheid van mensen, dan zie je dat overgewicht een toenemend probleem is. We hadden het net over de Verenigde Staten, daar heeft meer dan de helft van de bevolking te maken met overgewicht of obesitas. De technologie gaat verder dan oefeningen en trainingsprogramma’s. Voedingsadvies en mentale support horen daar net zo goed bij. En in een community kun je steun bij elkaar zoeken.
Waarom is ISG interessant voor investeerders?
ISG is een bedrijf met enorm veel potentie. Enerzijds omdat zij al bewijs hebben, dat er behoefte is bij de gebruikers, clubs en bonden. Deze potentie wil ISG gaan benutten. Voor investeerders is sporttechnologie zeer interessant, door technologie kan je sporters echt beter laten sporten. Dit is in de ogen van ISG een nieuwe revolutie die ontstaat.
Als investeerder draag je namelijk bij aan de gezondheid van mensen. Omdat overgewicht toeneemt en het door alle verleidingen van iPad’s en smartphones voor de jeugd steeds lastiger wordt om te bewegen, heb je iets nodig waardoor het interessant wordt om de devices weg te leggen en te gaan sporten. De software geeft dat zetje. Als investeerder kun je daar een bijdrage aan leveren.
Sporttechnologie heeft alles in zich om te groeien. Ondanks dat het al jaren gebruikt wordt, staat het nog in de kinderschoenen, zeker met betrekking tot de individuele sporter. Kijk voor meer informatie op: internationalsportsgroup.nl

Lees hier het bericht