iPhone 14: de revolutie die niemand ziet

In 2007 zette Apple de telecomwereld op z’n kop toen het de iPhone lanceerde. Op 7 september 2022 flikte Apple het weer, zonder dat de telecomindustrie het door had, en bracht iPhone 14 uit. Gewoon de jaarlijkse update.
De laatste in de driejarige designcyclus. Maar dit keer is anders, want de telefoon heeft Emergency SOS via Satellite. Dat is een dienst en app waarmee je een noodsignaal kunt uitsturen naar hulpdiensten. Per satelliet. En daar komt de echte nieuwigheid om de hoek kijken.
Apple heeft namelijk 85 procent van de capaciteit van satellietbedrijf Globalstar gekocht en financiert 95 procent van de opex voor de bouw en lancering van zeventien nieuwe satellieten (voor eind 2025). En: mocht grootaandeelhouder Thermo zijn belang in het satellietbedrijf willen verkopen, dan krijgt Tim Cook het eerste kooprecht.
Let wel: Globalstar heeft spectrum, gelicenseerde routes voor dataverkeer. Wat ontstaat hier? Een wereldomspannend IoT-netwerk? Het begin van Apple de telecomaanbieder? Zeg het maar.
We zitten in elk geval op de eerste rang van deze show op wereldtoneel. Klein detail: satellietbedrijf Iridium maakte in juli 2022 bekend dat het óók een grote klant heeft die fors wil mee-investeren om satellietcommunicatie naar smartphones te brengen. Wie dat is? Dat blijft vooralsnog gissen.
Specificaties
Nieuw: bijgewerkte mobiele chip
Spectrum: privé, rondom 2,4 Ghz-band
Grondstations: tien nieuwe wereldwijd
Operationeel: 1 satelliet (juni 2022)
Gebruiksgebied: Verenigde Staten en Canada
Prijs gebruik: eerste twee jaar gratis
Prijs telefoon: vanaf 1.329 euro
* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#192).

Lees hier het bericht