Interview: Claudia van der Plas over oplossingen voor overstock in de mode-industrie

Overstock is met name in de mode-industrie een groot probleem: het zorgt voor verspilling en vervuiling. Door overstock op te kopen én partners te helpen slimmer in te kopen werkt Otrium aan de missie dat alle kleding gedragen moet worden.

Overstock is binnen de mode-industrie een heel groot probleem. Als je al een jaar, of zelfs langer, van tevoren moeten inkopen is het heel lastig om te voorspellen wat je precies gaat verkopen. De onverkochte overstock werd voorheen vaak naar een vuilnisbelt gestuurd of zelfs verbrand. Otrium koopt die overstock op en verkoopt die online. Dat biedt voordelen voor zowel retailers en merken als voor consumenten. Otrium is “een soort outlet Roermond, maar dan online”, zegt Claudia van der Plas, maar dan met een missie: “het is echt ons doel om de manier waarop mode gemaakt en verkocht wordt te veranderen”.
Behalve voorraad opkopen helpen ze partners bijvoorbeeld ook op basis van data collecties samen te stellen, zodat er minder overstock resteert. Dat snijdt natuurlijk wat in wat Otrium zelf kan verkopen, maar, zegt Van der Plas, “onze missie is dat alle kleding gedragen moet worden en willen we ook dat mensen nadenken over de impact die ze hebben. Dus ook bijvoorbeeld over de hoeveelheid bestellingen die ze doen: dat ze echt goed nadenken voordat ze iets iets kopen”. De allereerste stap daarin is bewustwording, ook voor bedrijven: “Wees je bewust van voor impact je hebt en kijk dan wat je kunt doen om daar verandering in te brengen”.
Spreker: Claudia van der Plas (Otrium)
Interviewer: Hans Voorn
Event: Emerce Retail 2023

Lees hier het bericht