Internet en tv 24 procent duurder in vijf jaar, maar wel sneller

De tarieven voor internet en tv zijn in vijf jaar tijd met bijna 24 procent gestegen. Jaar op jaar voeren providers forse prijsverhogingen door per 1 juli. Daarentegen krijgt de consument wel meer waar voor zijn geld; de prijs per megabit is gemiddeld met 64 procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke internetvergelijker Breedbandwinkel.nl onder 80.000 Nederlandse huishoudens.
Jaarlijks voeren de grootste providers als KPN, Ziggo en DELTA rond juli prijsverhogingen door. Dit jaar heeft KPN al bekendgemaakt de tarieven per 1 juli met 6,4 procent op te hogen. Hierbij geldt een maximum inflatiecorrectie van 4 euro per maand. Ziggo hoogt de prijzen van alle pakketten per juli op met 1 tot 7,75 euro per maand, gemiddeld 8,5 procebt. Op jaarbasis is de consument hiermee tot 93 euro duurder uit.
Uit reacties op de verschillende prijsverhogingen blijkt er veel onduidelijkheid te zijn bij de consument waar deze prijsverhogingen voor nodig zijn. KPN geeft aan dat de inflatiecorrecties voornamelijk nodig zijn wegens gestegen kosten.
Ook Ziggo geeft aan te maken te hebben met duurdere inkoop van energie en materiaal voor het netwerk en datacenters. In mei heeft Ziggo de uploadsnelheid van al hun abonnementen wel wat opgehoogd.
Betaalde men in 2019 nog gemiddeld 46 euro per maand voor een internet en tv abonnement, nu betaalt de Nederlandse consument hier 57,01 euro per maand voor. Een toename van bijna 24 procent in vijf jaar tijd.
De gemiddelde prijs van alleen internet lijkt iets af te vlakken. Afgelopen jaren is wel de grens van 40 euro per maand doorbroken.
Ondanks dat door de jaren heen de tarieven voor internet fors zijn gestegen, is de prijs per megabit door diverse snelheidsverhogingen en aanleg van glasvezel in vijf jaar tijd meer dan gehalveerd. Betaalde men in 2019 nog gemiddeld 0,39 euro per megabit per maand, nu krijgt de consument meer waar voor zijn geld met gemiddeld 0,14 euro per megabit. Met een prijs van 0,11 euro per megabit per maand is men bij glasvezel het ‘voordeligst’ uit.
Het verschil in prijs per megabit tussen VDSL en glasvezel is aanzienlijk. VDSL is per megabit ondertussen meer dan viermaal duurder per megabit dan glasvezel.
 

Lees hier het bericht