Inloggen met rijbewijs ook mogelijk via DigiD app

Sinds 1 juli is het mogelijk om in te loggen met een Nederlands rijbewijs via DigiD. Dit geldt voor rijbewijzen die op de achterkant een ID-icoon hebben. Sinds 2021 kan al op dezelfde manier worden ingelogd met een identiteitskaart.
Inloggen met een rijbewijs of identiteitskaart geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Bijvoorbeeld medische of financiële gegevens. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een identiteitsbewijs met een persoonlijke pincode geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Deze manier van inloggen wordt voorlopig nergens verplicht.
Nederlandse rijbewijzen die zijn afgegeven vanaf 26 mei 2018 hebben een chip met een inlogfunctie. Identiteitskaarten met afgiftedatum vanaf 1 januari 2021 hebben ook deze chip. Tijdens het inloggen scant de DigiD app via de NFC-lezer op een telefoon of tablet de gegevens van de chip op het rijbewijs of identiteitskaart. DigiD controleert zo of het document van diegene is die wil inloggen en of het document geldig is. Er worden geen gegevens opgeslagen. Ook voert de gebruiker in de app een persoonlijke pincode in die bij zijn identiteitsbewijs hoort.
Gebruikers die geen mobiel apparaat hebben met NFC-lezer, kunnen hun identiteitsbewijs ook scannen via een NFC-kaartlezer die verbonden is met een computer. Dan moet de gebruiker de DigiD app installeren op zijn computer. De DigiD app voor op de computer is beschikbaar voor Windows (10) en MacOS (vanaf 10.15).
Vanaf 1 juli ontvangen burgers na het ophalen van hun rijbewijs binnen enkele werkdagen een brief met een pincode. Met deze pincode kunnen zij de inlogfunctie van hun rijbewijs activeren in Mijn DigiD.

Lees hier het bericht