Nederland begon drie weken geleden al met zijn inkopen voor de feestdagen. De verkopen sprongen harder omhoog dan webwinkels oorspronkelijk verwachtten. Fulfilmentspecialist Monta verwacht een record. Bol.com en PostNL kunnen het aan.
Begin november lagen de verkopen bij webwinkels al achttien procent hoger dan het weekgemiddelde van het tweede en derde kwartaal. Dat is duidelijk teken dat de Nederlandse consument zich begon voor te bereiden op de feestdagen. Deze week vindt Black Friday Week plaats, een soort nationale koopjesweek bij webshops.
Edwin van der Ham van fulfilmentbedrijf Monta deelt zijn cijfers met Emerce en merkt op dat de markt met een inhaalslag bezig lijkt. “Het is een leuke, maar ook aparte tijd. Klanten deden tien procent minder orders in de eerste drie kwartalen van dit jaar in vergelijking met 2021. Dat was natuurlijk het coronapiekjaar”, dus een normalisering was te verwachten.
“Tot eind september, begin oktober dachten we dat Black Friday dit jaar rustiger zou zijn dan voorgaande jaren. Maar sindsdien zagen we de magazijnen versneld vol lopen, alsof alle containers in de file hadden gestaan in plotseling massaal werden geleverd. Twee maanden ging er meer onze warehouses in dan eruit ging.”
De ondernemer, die onlangs DHL als investeerder binnenhaalde, verwacht dat webwinkels deze dagen en weken extra acties zullen houden. “Juist omdát de warehouses vol zitten. De consument krijgt minder te besteden, dus die acties kunnen nog wel eens extra orders opleveren.”
Vorig jaar verwerkte Monta in de week van Black Friday 78 procent meer orders voor webwinkels dan in een normale week. Zijn AI-software rekent voor dat dat dit jaar +83 procent zal zijn ten opzichte van een gemiddelde week. “We hebben onze forecasts richting de vervoerders hierdoor naar boven bijgesteld.
Net als voorgaande jaren is een groot aantal van de webshops al een week eerder gestart met Black Friday-acties. “Afgelopen week hadden wij al bijna veertig procent meer orders dan in dezelfde week vorig jaar.”
Logistieke of andere problemen verwacht Van der Ham niet richting het einde van 2022. Die komen vermoedelijk wel als de nieuwe NEA-index in januari ingaat. Dat is een index op grond waarvan de logistieke sector zijn tarieven berekent. “Salarissen gaan omhoog. Diesel wordt duurder. Ik verwacht problemen bij de prijzen. Vervoerders gaan dat doorberekenen. Pakketkluizen en afhaalpunten zijn dan oplossingen.”
Monta heeft 1.700 webwinkels als klant. Zij leggen hun spullen in de magazijnen klaar voor verzending. Dagelijks komen vrachtwagens van partijen als PostNL en DHL er de bestellingen ophalen voor aflevering.
Bol.com doet hetzelfde, maar is tegelijkertijd ook eigenaar van de winkelschappen en diens marketingmachine. De woordvoerder: “Of het drukker gaat worden dan vorige jaren kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Op de drukste dag van het jaar sturen we ongeveer vier tot vijf keer meer pakketjes uit dan op een gemiddelde dag. Ook zijn de dagen richting kerst drukke dagen waarin we het aantal orders zien oplopen.”
“We werken flink vooruit en het overgrote deel van ons assortiment is op dit moment gewoon op voorraad. Daarin zit weinig verschil met vorig jaar. Het voordeel van bol.com is dat ruim 51.000 verkooppartners op ons platform verkopen. Hierdoor is de kans groter is dat een artikel voorradig is. Zo’n zestig procent van de omzet wordt gedaan door onze verkooppartners.”
“Op kortingen en extra promotieacties kan ik heel gedetailleerd ingaan. Tijdens de feestdagen adverteren wel achttien procent meer verkooppartners op ons platform dan gedurende andere periodes in het jaar. Tijdens de feestdagen zijn er op het platform twee keer zoveel unieke bezoekers.”
PostNL zegt in een reactie: “Zondag 27 november is een extra bezorgdag, we beginnen eerder met sorteren en gaan tot later door. Op piekdagen zijn er meer vrachtwagens dan normaal onderweg: zo’n 1.250 en er worden zo’n duizend tot vijftienhonderd meer bezorgritten gereden.”
Foto: (cc)